Τα μηνύματα του ανασχηματισμού- Η στροφή στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις-Η νέα γενιά πολιτικών και η ηρωική έξοδος του Ν. Φίλη

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Η αποφασιστική στροφή της κυβέρνησης στη δίκαιη ανάπτυξη και τις επενδύσεις, η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για τον σκοπό αυτό, η ανάδειξη μιας νέας γενιάς πολιτικών στελεχών σε θέσεις κλειδιά της διοίκησης, είναι μερικά από τα βασικά μηνύματα του κυβερνητικού ανασχηματισμού που μετά από πολυήμερη κυοφορία, ανακοινώθηκε τελικά το βράδυ της Παρασκευής.

Ενός ανασχηματισμού που σημαδεύτηκε από την ηρωική έξοδο του Ν. Φίλη μετά την σύγκρουσή του με την Εκκλησία, την αποχώρηση των Γ. Κατρούγκαλου και Ν. Παρασκευόπουλου από τα ευαίσθητα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, την αναβάθμιση του Ν. Παππά, σε υπερυπουργό ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης καθώς και την ενίσχυση-ανανέωση των περισσότερων παραγωγικών-οικονομικών υπουργείων που έχουν σχέση με επενδύσεις και αναπτυξιακή πολιτική.

«Ανασχηματισμό ανανέωσης και προοπτικής με στόχο την ανάπτυξη και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη», χαρακτηρίζει το νέο κυβερνητικό ανασχηματισμό με σχόλιο του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και η αλήθεια είναι ότι αν προσέξει κανείς τις λεπτομέρειες θα διακρίνει την προσπάθεια του πρωθυπουργού να στείλει μηνύματα σε πολλαπλές κατευθύνσεις μέσα κι έξω από τη χώρα, με στόχο να παραχθεί χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο σε όλα τα επίπεδα.

Επειδή όλοι διαβλέπουν ότι το μέλλον της κυβέρνησης δεν παίζεται τόσο στο μέτωπο της διαπλοκής αλλά στη πραγματική ζωή, η πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, ο ρυθμός ανάπτυξης και οι επενδύσεις, θα καθορίσουν πολλά για το πολιτικό μέλλον.

Βέβαια, για να έχουν αίσια έκβαση, όλα τα παραπάνω απαιτούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις ενίσχυσης του μακροοικονομικού  κλίματος. Και οι δανειστές μας από την ΕΕ, ειδοποίησαν λίγες ώρες πριν τον ανασχηματισμό την ελληνική κυβέρνηση, πως εάν θέλει να συζητηθούν  ώς το τέλος του έτους το χρέος, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο η δεύτερη αξιολόγηση και να έχουν κλείσει τα σοβαρά ανοικτά θέματα όπως εργασιακό και μεσοπρόθεσμο.

Ωστόσο η υπόθεση της ρύθμισης του χρέους, που είναι απαραίτητη για την ένταξη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έχει ως προαπαιτούμενα την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» στις οποίες περιλαμβάνεται κι ένας σημαντικός ιδιωτικοποιήσεων-αποκρατικοποιήσεων.

Αν και τα θέματα αυτά αγγίζουν τον πυρήνα της συνείδησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός και η βασική ομάδα με την οποία συνεργάζεται, εκτιμούν ότι η τύχη της κυβέρνησης θα κριθεί στη πραγματική οικονομία και την αναμενόμενη ανάκαμψη. Γι αυτό και είναι αποφασισμένοι να παίξουν το παιγνίδι της οικονομίας, ποντάροντας στην θετική προοπτική των πραγμάτων.

Ετσι, εξηγούνται ίσως και μια σειρά από ενδιαφέρουσες κινήσεις με τις οποίες συντέθηκε το νέο κυβερνητικό πάζλ.

1.Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι όσοι είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με δημόσιες δηλώσεις τους είτε δεν είναι στη νέα κυβέρνηση(όπως π.χ ο Θ. Δρίτσας ο οποίος είχε εκφράσει αντιρρήσεις τόσο για την πώληση του ΟΛΠ όσο και άλλων ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πουλήσουμε τη ψυχή μας στο διάβολο), είτε μετατέθηκαν σε μη οικονομικά-παραγωγικά υπουργεία(όπως ο Π. Σκουρλέτης που είχε αντιρρήσεις για την πώληση του 17% της ΔΕΗ και απέρριψε το αίτημα λειτουργίας της Ελληνικός Χρυσός στης Σκουριές).

2. Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αντίθετη κατεύθυνση και θα αποδεχθεί όλες τις προτεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Ομως το τοπίο έχει αλλάξει και οι νέοι υπουργοί που ανέλαβαν στη θέση τους, ο Π. Κουρουμπλής στο Ναυτιλίας  και ο Γ. Σταθάκης στο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπουργείο που δεν διαχωρίστηκε τελικά, θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους στα επίμαχα ζητήματα.

3. Το γεγονός ότι στο άκρως σημαντικό υπουργείο Οικονομίας, αρμόδιο και για τις επενδύσεις, έγινε πλήρης αναμόρφωση και τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Δ. Παπαδημητρίου, με μεγάλη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Bard College στη Νέα Υόρκη, είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης. Αλλά και η υπουργική αναβάθμιση του έως τώρα οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Δημ. Λιάκου κινειται προς την ιδια κατεύθυνση.

4. Επίσης η τοποθέτηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, από επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στην θέση του υφυπουργού του παραπάνω υπουργείου, παρόλη την δριμεία επίθεση που δέχθηκε για τις πράξεις του αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου από τον Π. Σκουρλέτη και άλλους υπουργούς, δείχνει η κυβέρνηση εξετίμησε την παρουσία του εκεί και επιδιώκει να αξιοποιήσει την εμπειρία του στον συγκεκριμένο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

5.Το ίδιο ισχύει και με τον Αλ. Χαρίτση που έκανε εξαιρετική δουλειά με το ΕΣΠΑ και αναβαθμίσθηκε σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας.  Ο ρόλος του στην ορθολογική κατανομή των πόρων και στην σωστή αξιοποίηση τους για τόνωση των βασικών τομέων της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας είναι κομβικός.

6. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν και ανασχηματίζονται αλλά ο κ. Δ. Παπαγγελόπουλος παραμένει ακλόνητος στη θέση του. Το ακραιφνές καραμανλικό του παρελθόν και παρόν φυσικά, όπως ο ίδιος λέει, αποτελεί, όπως φαίνεται, ισχυρό διαβατήριο μόνιμης υπουργοποίησης στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

7. Η αποπομπή Φίλη από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκ των πραγμάτων θα εκληφθεί, και δικαίως σ΄ένα βαθμό, ως νίκη της Εκκλησίας στη μάχη που ξέσπασε για το μάθημα των θρησκευτικών. Είναι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν αυτή την εξέλιξη ως υποχώρηση απέναντι στις απαιτήσεις του Ιερατείου και ως απολύτως αρνητική για την διεκδίκηση των βασικών θέσεων της κυβέρνησης περί διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Και όλα αυτά συμβαίνουν σχεδόν δύο μήνες μετά το «άριστα» του πρωθυπουργού στον υπουργό Ν. Φίλη, για το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς προβλήματα, μετά από πολλά χρόνια.

Ο Ν. Φίλης προφανώς και δεν τα είχε κάνει όλα καλά. Οι αλλαγές που προωθούσε σε Γυμνάσιο και Λύκειο, η κατάργηση των Αρχαίων, ο περιορισμός της διαδακτέας ύλης σε Ιστορία, είχαν προκαλέσει απορίες και αντιδράσεις. Η επιλογή Γαβρόγλου που είναι πανεπιστημιακός, έγινε σε μιά προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας. Το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι αλλαγές και σε ποιά κατεύθυνση, θα φανεί σύντομα.

Από τις πληροφορίες, προκύπτει ότι Ν. Φίλης επέλεξε να μην δεχθεί κανένα άλλο υπουργείο, εμμένοντας σε μια ηρωική έξοδο, καθώς θεώρησε ότι η όποια μετακίνησή του, θα ήταν μήνυμα δυσαρέσκειας για τον τρόπο διαχείρισης των σχέσεων με την Εκκλησία και της εν γένει πολιτική του στο υπουργείο. Το ενδιαφέρον εδώ είναι επίσης, στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Φίλης επιδοκιμάσθηκε για την στάση και την πολιτική του.

8. Η αποχώρηση του Γ. Κατρούγκαλου από το καυτό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το ήρεμο χαρτοφυλάκιο ευρωπαικών υποθέσεων έγινε πιθανότατα υπό το βάρος των διαμαρτυριών των συνταξιούχων για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Οσο κι αν ο υπουργός προσπάθησε να εξηγήσει ότι οι περικοπές αυτές αφορούσαν μόνο το 10% των συνταξιούχων, αυτό που κυριάρχησε είναι οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες και η επικοινωνιακή διαχείρισή τους που έπληξε προφανώς την εικόνα της κυβέρνησης. Ομως γι αυτό, δεν έχει προσωπική ευθύνη ο κ. Κατρούγκαλος. Το ασφαλιστικό το διαχειρίζεται ο υπουργός αλλά αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο συλλογικής κυβερνητικής πολιτικής και ευθύνης.

%ce%ad%cf%86%ce%b7-%ce%b1%cf%87%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%8c%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85

9. Η άνοδος της νέας γενιάς πολιτικών αποτελεί συστατικό στοιχείο του ανασχηματισμού. Ο Δ. Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Γ. Βασιλειάδης και ο Αλ. Χαίτσης ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, των άφθαρτων πολιτικών στελεχών που αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους. Ο κ. Τζανακόπουλος παλαιός πρόεδρος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και εξ αρχής διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού,ανέλαβε το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου ενώ η Εφη Αχτχιόγλου, με ειδικότητα στα εργασιακά, έχει πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το θέμα αυτό.

10. Στον ανασχηματισμό, αναβαθμίσθηκε η θέση του Ν. Παππά, ο οποίος από υπουργός Επικρατείας με ενασχόληση στα ΜΜΕ,  ανέλαβε το νεοσυσταθέν υπερυπουργείο ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης, αν και δεν είθισται να υπάρχουν υπουργεία με χαρτοφυλάκιο την ενημέρωση, στην Ευρώπη.

11. Ο κ. Σκουρλέτης παρά τις προειδοποιήσεις του ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει υπουργείο, αποδέχθηκε τελικά την μετακίνησή του στο πρώτο τη τάξει υπουργείο Εσωτερικών. Ενισχυμένη είναι και η θέση του Ν. Μουζάλα, που τέθηκε επικεφαλής ανεξάρτητου υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, γεγονός που μεταφράζεται ως αναγνώριση του έργου του σ΄ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο κοινωνικά θέμα, όπως το προσφυγικό.

12. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία, έχει το γεγονός ότι παρέμεινε ως έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κυρίως λόγω της έντονης πολεμικής που δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται πολιτικά.  Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι το έργο τους στη υγεία έχει αποτέλεσμα όπως έδειξε και η αποκάλυψη διαφόρων σκανδάλων(ΚΕΕΛΠΝΟ, ασθενοφόρα κ.α).

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here