Μήνυμα Βαρουφάκη στους εταίρους μέσω των καθαριστριών του υπουργείου

Mε δήλωση του, καθ οδόν προς τις Βρυξέλλες όπου πηγαίνει για το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών  Γ. Βαρουφάκης, χαιρετίζει τις καθαρίστριες του υπουργείου που σήμερα, μετά την ψήφιση του νόμου, επιστρέφουν στη δουλειά τους. Αναγγέλλει επίσης ότι προωθείται στη Βουλή διάταξη για απασχόληση με συμβάσεις έργου και των συμβασιούχων καθαριστριών που δεν δικαιώθηκαν ακόμη.

Ωστόσο, η δήλωση αυτή αποτελεί ουσιαστικά ένα μήνυμα προς τους εταίρους για τον στόχο της κυβέρνησης αλλά και το ουσιαστικό περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, με το οποίο υπογραμμίζεται το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ο κ. Βαρουφάκης, αφού τονίζει ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας-λύτρωσης για τη χώρα, επαναλαμβάνει με νόημα ότι οι καθαρίστριες προσλαμβάνονται στη θέση συμβούλων και αμείβονταν με εκατομμύρια για να συμβουλεύουν πως θα αποδομηθεί η χώρα, ξεκαθαρίζει στους θεσμούς πως η κυβέρνηση έχει διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει μεταρρύθιση. «Οι δικές μας της μεταρρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες τις πρακτικές που συνεισέφεραν για δεκαετίες στην υπανάπτυξη και στις αδικίες που κράτησαν τη χώρα πίσω», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού είναι η εξής:

Καθ’ οδόν για το σημερινό Eurogroup, για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με προσήλωση στο στόχο της επίτευξης μιας συμφωνίας-λύτρωσης για τη χώρα, δεν δύναμαι να βρίσκομαι έξω από το Υπουργείο για να τιμήσω τις καθαρίστριες του Υπουργείου που, μέσα από τον αγώνα τους, αναδείχθηκαν σε σύμβολα της αντίστασης κατά των Μνημονίων και οι οποίες σήμερα επιστρέφουν στην δουλειά τους.

Η σκέψη μου θα είναι μαζί τους. Όπως όμως θα είναι και στις συναδέλφους τους, τις συμβασιούχους καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν έχουν βρει ακόμα τη δικαίωσή τους και για αυτό συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους δίπλα στην είσοδο του Υπουργείου. Σε αυτές τις γυναίκες, που το κράτος χρησιμοποίησε για χρόνια με όρους εργασιακής ομηρίας, προτού τις θυσιάσει στον βωμό της «προσαρμογής» και του «εξορθολογισμού», θέλω να εκφράσω πλήρη συμπαράσταση και να τους μεταφέρω την βούλησή μου για ανεύρεση λύσης σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ήδη προωθείται προς ψήφιση στην Βουλή διάταξη για την εκ νέου απασχόλησή τους με συμβάσεις έργου μέχρι το τέλος του 2015, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινή ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Παράλληλα, έχω δεσμευτεί πως στους επόμενους μήνες, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινής λογικής.

Το Υπουργείο Οικονομικών βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια στο κέντρο του σχεδιασμού μιας καταστροφικής για την ελληνική κοινωνία πολιτικής. Την ίδια ώρα που δαπανούσε εκατομμύρια για πληρωμές συμβούλων των οποίων οι συμβουλές συνεισέφεραν στην αποδόμηση της κοινωνικής οικονομίας μας, πέταγε στο δρόμο και λοιδορούσε τις γυναίκες που το καθάριζαν με χαμηλότατους μισθούς. Όπως δήλωσα την ημέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών, η αντιστροφή αυτής της σκανδαλώδους βαναυσότητας θα συμβόλιζε την αλλαγή πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών για την οποία μας εξουσιοδότησε ο ελληνικός λαός της 25η Ιανουαρίου.

Σήμερα σημειώνουμε την πρώτη πράξη αυτής της δέσμευσης και τη χρησιμοποιούμε ως ευκαιρία για να απαντήσουμε στους δανειστές που κατηγορούν την κυβέρνησή μας ότι τέτοιες πράξεις αποκατάστασης της νόμιμης και ηθικής τάξης αποτελούν «υπαναχώρηση από μεταρρυθμίσεις». Τους θυμίζουμε ότι η κυβέρνησή μας έχει διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει μεταρρύθμιση και πως οι δικές μας μεταρρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες τις πρακτικές που συνεισέφεραν για δεκαετίες στην υπανάπτυξη και στις αδικίες που κράτησαν τη χώρα πίσω.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here