Μήνυμα Τσίπρα: Aνακεφαλαιοποίηση, διαφάνεια, προστασία α’ κατοικίας

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τον Οδικό Χάρτη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της επόμενης περιόδου αλλά και των πολιτικών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση εν όψει και των συζητήσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, στο οποίο καθορίστηκαν οι αρχές και οι στόχοι της κυβέρνησης. βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια στη διοίκηση των τραπεζών και η προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Για το θέμα αυτό επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη κατά το παρελθόν με σημαντικά ποσά, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.  Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία.

Προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και την λειτουργία των τραπεζών. Στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση.

Υπογραμμίζεται ότι αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους.

Για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες. Ο αναγκαίος νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα της κας Σαββαίδου στην οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών, η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στο ακροατήριο.

Κατόπιν αυτού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απομάκρυνση της κας Σαββαϊδου από την θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here