Μηνάς Νιτσόπουλος: Γιατί οι άντρες φοβούνται τις γυναίκες;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ζούμε στην εποχή που ο ρόλος του άντρα είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί, σε μια ταχύτατα μεταβαλλόμενη κοινωνία που οι ρόλοι ανατρέπονται και παλιές-ισορροπίες χάνονται. Το βιβλίο αυτό έρχεται ως καίρια και επιστημονική απάντηση στις ακραίες και ενίοτε άδικες φεμινιστικές θέσεις, για να βάλει τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση. Αναλύονται διεξοδικά οι γονιδιακές διαφορές των φύλων, οι κοινωνικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τον άντρα και τη γυναίκα, οι ομοιότητες και οι διαφορές των φύλων στον έρωτα, στο σεξ, στον γάμο, στο επάγγελμα, στις φιλίες. Ο ρόλος του άντρα πατέρα, παιδαγωγού και συζύγου εξετάζεται εμπεριστατωμένα, ενώ δίνεται μια ψύχραιμη, αντικειμενική και επιστημονική τεκμηρίωση απέναντι στους ευρέως διαδεδομένους μύθους και στις προκαταλήψεις-στερεότυπα που θέλουν το αρσενικό να ρέπει προς τη βία, τον βιασμό, τα ναρκωτικά, τη διαστροφή, την ομοφυλοφιλία, την παιδεραστία. «Τι σημαίνει να είσαι άντρας σήμερα», Εκδόσεις Ενάλιος – Ωκεανός. Ενα βιβλίο χρήσιμο για όλους, σε μια ιδιαίτερα προβληματική και απαιτητική  εποχή, από έναν ειδικό του είδους.

Ο Μηνάς Νιτσόπουλος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε τις μεταπτυ-χιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Ρουρ Πανεπι-στήμιο του Μπόχουμ Γερμανίας με θεματολογία Παιδαγωγικά (Καθ. Rosenthal-Καμαρινέα). Διπλωματούχος Ψυχολόγος του ίδιου Γερμανικού Πανεπιστημίου, Master Κλινικής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπείας. Ειδικός Ψυχοθεραπευτής της ανθρωπιστικής προσέγγισης (Rogers) και της Γνωσιακής-Τροποποίησης Συμπεριφοράς (Cognitive-BehaviorTherapy).

-Τι θέλει μια γυναίκα από έναν άντρα;

Η γυναίκα αγωνίζεται να ικανοποιήσει μια ψευδαίσθησή της, μια φαντασιακή εικόνα, βαθειά εδραιωμένη στην υποσυνείδητη μνήμη της: όμορφος, έξυπνος, πλούσιος, με αυτοπεποίθηση, υψηλή μόρφωση, φιλόδοξος, κοινωνικά καταξιωμένος, αγωνιστικός, πιστός, αλλά και νοικοκύρης, άψογος πατέρας και… υπάκουος στις επιθυμίες της. Η ουτοπία προσωποποιημένη.

-Πώς εξηγείται η απογοήτευση πολλών γυναικών από τους άντρες και η άρνησή τους να δεσμευθούν;

Η χειραφέτηση έφερε ελευθερία, αλλά και υποχρέωση προσωπικών επιλογών, όπου πάντα ο αρσενικός είναι λίγος. Αλλά «εγώ τον διάλεξα, ας πρόσεχα». Ο πανσεξουαλισμός – εύκολο και γρήγορο σεξ – αποδόμησε την τεκνοποίηση, το μεγάλο πλεονέκτημα των γυναικών.

-Οι άντρες φοβούνται τις γυναίκες;

-ΝΑΙ γιατί οι γυναίκες/μητέρες δεν έχουν αναθρέψει καλύτερους άντρες από αυτούς που παντρεύτηκαν.ΟΧΙ γιατί οι άντρες είναι περισσότερο ομοφοβικοί, σχεδόν πάντα χωρίς λόγο.

-Τι είναι αυτό το «εγωϊστικό γονίδιο» των αντρών;

Ο άντρας  θέλει να ξέρει, αν τα παιδιά που μεγαλώνει και τους παρέχει όλους τους πόρους του είναι δικά του. Γι’ αυτό μένει στην αποκλειστικότητα και στην πίστη της γυναίκας του.

-Πόσο συχνά αρρωσταίνουν ψυχικά οι άντρες και ποια είναι η συχνότερη διαταραχή τους;

-Οι άντρες υποφέρουν ψυχικά στο ίδιο ποσοστό με τις γυναίκες, αλλά το κρατούν κρυφό, γιατί οφείλουν να είναι άτρωτοι, δυνατοί, ασυγκίνητοι. Ο άντρας έχει την ανάγκη το «χειροκρότημα» των άλλων για την ψυχική του ισορροπία. Γι’ αυτό εμφανίζει πολύ συχνά κατάθλιψη με τα «παράδοξα» συμπτώματα, βία, επιθετικότητα, ναρκωτικά, αλκοολισμό, νευρικότητα, εργασιακή υπερκόπωση, αυτοκτονία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here