Μήλον της έριδος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και το μεταναστευτικό

Eκτός από το Ελληνικό ζήτημα, τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα απασχολήσει επίσης άλλο ένα καυτό θέμα των ημερών: Το μεταναστευτικό.

Η ΕΕ βρίκσεται σε μεγάλη αναταραχή καθώς πολλές χώρες, με πρωτεργάτες τη Γαλλία τη Γερμανία αλλά και την Ουγγαρία και την Τσεχία, αρνούνται να δεχθούν τις προβλέψεις της νέας μεταναστευτικής αντζέτας της Κομισιόν, για μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η πρόταση αυτή της Κομισιόν, με πρωτοβουλία του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Εσωτερικές υποθέσεις και την Μετανάστευση, Δημ. Αβραμόπουλου, η οποία έχει την στήριξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, έγινε με σκοπό να κατανεμηθούν αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι πρόσφυγες που εισρέουν κατά χιλιάδες και να ελαφρυνθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που δέχονται το κύριο βάρος του μεταναστευτικού κύματος.

Η πρόταση αυτή, που παρακάμπτει το ισχύον καθεστώς του Δουβλίνο 2, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες οφείλουν να επιστρέψουν υποχρεωτικά, στη χώρα όπου εισήλθαν για πρώτη φορά, συναντά μεγάλες αντιδράσεις καθώς οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης κυρίως, αρνούνται να δεχθούν άλλους πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Η ένταση που προκλήθηκε πρόσφατα στα Γαλλο-ιταλικά σύνορα, όπου στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες για να περάσουν στη Γαλλία, είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Ουγγαρίας, που πριν δύο ημέρες ανήγγειλε ότι αποχωρεί από τη συνθήκη του Δουβλίνο 2, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες και επομένως να δέχεται να επιστρέφουν όσοι φεύγουν από την Ουγγαρία. Λίγες ώρας αργότερα όμως, μετά την έντονη αντίδραση και της Αυστρίας, ανακάλεσε την απόφαση της.

Μέσα σ΄αυτό το τεταμένο και καχύποπτο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών, καλούνται οι ηγέτες της Ενωσης να επικυρώσουν την πρόταση της Κομισιόν, που σε γενικές γραμμές κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Ομως αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οχι, χωρίς αλλαγές, τροποποιήσεις και αστερίσκους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here