Μιλάνο: Κοινή πορεία ακροδεξιών στην Ευρώπη με πρωτοβουλία Σαλβίνι-«Παρών» από Λεπέν, Βιλντερς και ΑfD-Και αντιφασιστική συγκέντρωση

Πορεία στο κέντρο του Μιλάνου πραγματοποιούν μέλη ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων από όλη την Ευρώπη, έπειτα από πρόσκληση του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ενιαίο πανευρωπαικό ακροδεξιό μπλοκ εν όψει ευρωεκλογών.

Στην εκδήλωση, που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα μετέχουν η Μαρίν Λεπέν, ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς και αντιπροσωπεία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Πριν από την πορεία των ακροδεξιών, αντισυγκέντρωση στην πόλη πραγματοποίησαν εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την άνοδο της ακροδεξιάς και την εκδήλωση Σαλβίνι, που με τον τρόπο αυτό επιθυμεί να ενισχύσει τη συμμαχία των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων εν όψει των ευρωεκλογών.

Στα συνθήματά τους περιλαμβάνονταν τα: «Το Μιλάνο είναι ανοιχτή πόλη και λέει “όχι” στους φασίστες», «Προτιμούμε τα γατάκια από τον Σαλβίνι», «Ζορό που σας χρειάζεται», «Μόνο γέφυρες, ποτέ τείχη».

Στην πορεία των ακροδεξιών κομμάτων, η οποία πραγματοποιείται υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέχουν 11 αντιπροσωπείες από χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι, οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι «δημοψήφισμα ζωής και θανάτου», ενώ ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Μαρίν Λεπέν και του κόμματος Εθνική Συνέλευση, Τζόρνταν Μπαρντέλα, δήλωσε: «Είμαστε χιλιάδες, είμαστε το μέλλον. Στις 26 Μαΐου, σε όλη την Ευρώπη, οι λαοί θα πάρουν τον έλεγχο».

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε από την πλευρά της μέσω Twitter ότι «με τον Ματέο Σαλβίνι θα χτίσουμε την Ευρώπη του αύριο: ελευθερία για τους λαούς μας».

Οι δύο ακροδεξιοί ηγέτες επιθυμούν, αν όχι να διαλύσουν την Ε.Ε., τουλάχιστον να την ελέγξουν για να προωθήσουν τις ιδέες και τις πολιτικές τους.

Στη δική του παρέμβαση, ο Σλοβάκος πολιτικός Μπόρις Κόλαρ δήλωσε ότι «οι ελίτ μας λένε εξτρεμιστές. Αυτοί που μόνο κλέβουν και εξαπατούν τον λαό. Και στηρίζουν τις πολυεθνικές, τους ολιγάρχες και τις τράπεζες. Είναι ώρα να τους πετάξουμε στα σκουπίδια της ιστορίας».

Από την εκδήλωση πάντως απουσίαζε το κόμμα Fidesz, του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Ματέο Σαλβίνι, αλλά απορρίπτει τη συνεργασία με την Μαρίν Λεπέν.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Ματέο Σαλβίνι, που έχει ορκιστεί να καταστήσει την ακροδεξιά ευρωομάδα της Ευρώπης των Λαών και της Ελευθερίας (ENF) τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι αναμένει ότι με τις εκλογές «πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη».

Όπως υποστηρίζει, επιθυμεί «οι λαοί να πάρουν ξανά τα κλειδιά του σπιτιού τους», ενώ υποστηρίζει ότι το ζήτημα των ευρωεκλογών είναι το δίλημμα μεταξύ μιας «ελεύθερης Ευρώπης και ενός ισλαμικού κράτους που θα βασίζεται στον φόβο».

Στην ENF, εκτός από τα κόμματα του Σαλβίνι και της Λεπέν μετέχουν το αυστριακό Κόμμα των Ελευθέρων, το βελγικό Vlaams Belang και το Κόμμα της Ελευθερίας από την Ολλανδία.

Στόχος του Ματέο Σαλβίνι, η χαλάρωση των κανόνων για τους προϋπολογισμούς στην Ε.Ε., αλλά και να μπορέσει να επηρεάσει την εκλογή του νέου διοικητή της ΕΚΤ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here