του Χάρη Τζωρτζάκη*

 

 

Ας σωπάσουν οι σοφοί, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες. Ας σωπάσουν οι ειδικοί, ας σωπάσουν οι μορφωμένοι. Ας σωπάσουν οι φιλόσοφοι, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι, οι βιολόγοι, οι μελλοντολόγοι, οι καταστροφολάγνοι.

Οι αισιόδοξοι, οι απαισιόδοξοι, οι πραγματιστές, οι ρεαλιστές.

Οι σουρεαλιστές, οι της αποδόμησης, οι μεταμοντέρνοι.

Κυρίως οι μεταμοντέρνοι να σωπάσουν. Να σωπάσουν οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, οι εξειδικευμένοι, οι σπουδαγμένοι στο εξωτερικό, oι πετυχημένοι, οι άριστοι, οι ρωμαλέοι, οι έξυπνοι, οι άφοβοι.

Ας μιλήσει μια πουτάνα, ένας πρεζάκιας, ένα παιδί. Μια καθαρίστρια, ένας σκουπιδιάρης, ένας μετανάστης, ένας άστεγος, ένας αγράμματος.

Ένας που φοβάται, κάποιος άλλος που κλαίει. Ας μιλήσει ένας χαζός ή ένας τρελός.

Ας μιλήσει το παιδί του τελευταίου θρανίου, το κοριτσάκι που στο διάλειμμα κλαίει και του τρέχουν οι μίξες, γιατί θέλει τη μαμά του.

Ας μιλήσει αυτός ο αδύνατος κύριος και αυτή η χοντρή κυρία του απέναντι διαμερίσματος, που πάντα ακούνε αλλά ποτέ δε μιλάνε. Ας μιλήσει η τρελή του τρίτου που κατεβαίνει κάθε βράδυ με τις πιτζάμες και ταΐζει τις γάτες. Ας μιλήσουν επιτέλους οι γάτες.

 

Κάτι καλύτερο θα μας πούνε.

Οπωσδήποτε κάτι καλύτερο θα μας πούνε.

 

*Ο Χάρης Τζωρτζάκης είναι ηθοποιός με σημαντικές παρουσίες στο θέατρο και τον κινηματογράφο.  Αρθρογραφεί, με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο, επί των τεκταινομένων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here