Μιχάλης Σταυρινός: Ο αετός των Λευκάρων

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το βιβλίο αυτό, το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας, αποτελεί κατάθεση ψυχής του συγγραφέα. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, διάσπαρτο με αυθεντικές ιστορικές μαρτυρίες, καθώς και με μυθιστορηματικές ενσωματώσεις σε ιστορικά τεκμηριωμένες μαρτυρίες γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου. Μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνεται η ζωή του πλανήτη μας, η πολυχιλιόχρονη ιστορική διαδρομή της Κύπρου και η προσωπική αναδίφηση των προαιώνιων καταβολών του συγγραφέα. Κεντρικό μεταφυσικό πλάσμα του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος είναι ο «Αετός των Λευκάρων», εκδόσεις Λιβάνη. Ένα ατίθασο όρνεο, που ούτε ο χρόνος, μήτε η απόσταση μπορούν να το δαμάσουν, μια μετεμψύχωση της καρδιάς των Λευκάρων, της Κύπρου ολόκληρης και των καταβολών της γενιάς του κεντρικού ήρωα του ιστορήματος, του Σταύρη.

Ο Μιχάλης Σταυρινός γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 14 Νοεμβρίου 1954. Κατάγεται από τα Λεύκαρα της Κύπρου. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977) και ακολούθως Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο πανεπιστήμιο (1979). Το 1980, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος (Ι.Κ.Υ.), απέκτησε τον τίτλο Master of Science στο Ναυτιλιακό Δίκαιο και την Πολιτική του από το Πανεπιστήμιο Ουαλίας και το 1982, πάλι με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., απέκτησε διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) στο Διεθνές Δίκαιο από το ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα, κατόπιν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (από τον Δεκέμβριο του 1982 στη Διοίκηση της Τράπεζας – Διεύθυνση Ναυτιλιακών Εργασιών) και αργότερα αποσπάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος (Ειδική Νομική Υπηρεσία) στην Αθήνα (1986-89). Από τις 15 Ιουνίου 1989 μέχρι σήμερα υπηρετεί στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.

 • Ατίθασος “Ο Αετός των Λευκάρων”;

Ατίθασος “ Ο Αετός των Λευκάρων”, διότι μάχεται ασυμβίβαστα, ως η ψυχή της Κύπρου και του λαού της, παρά τις όσες διαχρονικά αντιξοότητες, επιβιώνοντας και αφήνοντας στις επερχόμενες γενεές, ένα κληροδότημα αυτογνωσίας, αυταπάρνησης και προσήλωσης στις αρχές και στις αξίες που υπηρέτησε και ο Κύπριος Κλασσικός Φιλόσοφος, ο ιδρυτής της Στωικής Φιλοσοφίας, ο Ζήνων ο Κιτιεύς.

 • Πως εμπνευστήκατε αυτό το βιβλίο;

Πάντοτε με πίκραινε η διαπίστωση ότι, η διαχρονική, αλτρουιστική και αυθόρμητη προσφορά των Κυπρίων προς τα Δυτικά ιδεώδη, ανταμοιβόταν πάγια από τις ηγετικές δυνάμεις της Δύσης, με εγκατάλειψη και παρασπονδίες.

Έτσι, θέλησα, μέσα από ιστορικές μαρτυρίες, διανθισμένες με μυθιστορία, να παρουσιάσω με τον πιο ελκυστικό και παιδευτικό συνάμα τρόπο, τα διδάγματα της Κυπριακής Ιστορίας.

Η συναφής συνεισφορά υπαρκτών προγόνων μου, μέσα από τους εθνικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς στίβους της ζωής της μεγαλονήσου, με ώθησαν να συνδυάσω το ιστορικό με το λογοτεχνικά ευφάνταστο.

 • Με ένα μεταφυσικό πλάσμα και τον Σταύρη να πρωταγωνιστούν;

Ναι, το μεταφυσικό πλάσμα, “ Ο Αετός των Λευκάρων”, που λειτουργεί ως “ ο Από Μηχανής Θεός ” της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, διευκολύνει την μετάβαση στον χρόνο και στον τόπο, ενώ συμβάλλει στην διδακτική, κριτική αντιπαραβολή διαφορετικών ιστορικών περιόδων του νησιού.

Ο Σταύρης, την ίδια στιγμή, προσωποποιεί τα πιστεύω και την βιοθεωρία του συγγραφέα και των προγόνων του, ως ένα ενδεικτικό απαύγασμα της ψυχής των Κυπρίων, υπηρετώντας ιδεώδη και ιδανικά, που καταξίωσαν διαχρονικά το ελληνικό πνεύμα.

 • Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την πορεία του νησιού στον χωροχρόνο;

Ναι, το συγκεκριμένο ιστορικό μυθιστόρημα, αποτελεί το πρώτο του είδους του, αφού καταδεικνύει διαχρονικά την δοξαστική πορεία της Κύπρου, στους αγώνες για επικράτηση των αρχών της Ελευθερίας, της Αυτογνωσίας, του Αυτοπροσδιορισμού και της Διατήρησης της Εθνο-πολιτιστικής Ταυτότητας του λαού της.

Η προβολή, μέσω του “Αετού”, του Προμηθεϊκού ρόλου του νησιού στον χωροχρόνο, αποτελεί την πεμπτουσία της πνευματικής παρακαταθήκης του βιβλίου.

 • Με αφετηρία την Κύπρο και μεταφυσικές αναζητήσεις;

Όπως έπραξαν πολλοί καταξιωμένοι συγγραφείς, προσφεύγοντας σε μεταφυσικές αναζητήσεις, πάντοτε με μέτρο, επιτυγχάνεται η υπερβατικότητα των ανθρώπινων ορίων, ενώ αναδεικνύεται συγχρόνως και η θεία ευλογία του “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν”, με βάση την οποίαν, ο θνητός, επαίρεται στα αιώνια και διαχρονικά, αφήνοντας πίσω του έργα μεγάλα και θαυμαστά.

Η Αθανασία, φυσικώ τω λόγω ανέφικτη, καθίσταται εφικτή, μέσω πνευματικών κληροδοτημάτων και μεταβίβασης της ανθρώπινης ατομικότητας, μέσω DNA, στην αιωνιότητα.

 • Πόσο καιρό σας πήρε η προετοιμασία και συγγραφή του;

Ξεκίνησε η συγγραφή του συγκεκριμένου λογοτεχνικού έργου, που ευελπιστώ να αποτελέσει το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, από το 2001, από την εποχή της τότε “ευγενούς μου εξορίας” στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου μακριά από την οικογένεια έπρεπε να γεμίσω δημιουργικά τον ελεύθερό μου χρόνο.

Χρειάστηκε, με την μεσολάβηση μακρών χρονικών διαλειμμάτων, λόγω άλλων επιτακτικών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της συγγραφής άλλων δύο βιβλίων, να ολοκληρωθεί το έργο αυτό ζωής, τον Απρίλιο του 2017.

 • Τι παρακαταθήκη θέλετε να αφήσετε στους αναγνώστες σας και τη νέα γενιά μέσω του βιβλίου σας;

Ακριβώς το βιβλίο αυτό, δεν αποτελεί ένα απλό ευχάριστο ανάγνωσμα. Στοχεύει, μέσα από την σύνθεση διάφορων λογοτεχνικών προσεγγίσεων και φορμών, να αφήσει ως διαχρονικό κληροδότημα, την αναγνώριση των αγώνων της Κύπρου και του λαού της για προσφορά στα οικουμενικά δρώμενα.

Οι αναγνώστες και η νέα γενιά, ιχνηλατούν, μέσα από τις γραμμές του βιβλίου, δικές τους προγονικές προεκτάσεις, που τους οδηγούν, στο να συνεχίσουν τον αγώνα, τον καλό και της τιμής, που τους κληροδότησαν, όσοι λίπαναν με το αίμα και την πνευματική τους παρακαταθήκη, την ιστορία αυτού του τόπου, καταλείποντας στις επερχόμενες γενεές έργα μεγάλα και θαυμαστά.

 • Υπηρετείτε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. Μια εκτίμηση για το μέλλον του νησιού;

Η πολυετής και πολύμορφη εμπειρία μου στην Διπλωματική Υπηρεσία της Κύπρου, η οποία αποτελεί την εμπροσθοφυλακή του πνευματικού αγώνα της μεγαλονήσου για εθνική και πολιτιστική επιβίωση, με οδήγησε στην εξαγωγή των ακόλουθων συμπερασμάτων:

 1. Η δύναμη των αριθμών και των όπλων ανατρέπεται από το ψυχικό σθένος και την πίστη στο Δίκαιο.
 2. Η Ιστορία διδάσκει ότι, οι θυσίες και η εμμονή σε αρχές και ιδεώδη, στο τέλος επικρατούν.
 3. Η Κύπρος, ως ακριτικό μετερίζι των Δυτικών αξιών, προορίζεται να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει, ακολουθώντας τα βήματα που χάραξε η Στωική Φιλοσοφία.

Με βάση όλα τα πιο πάνω, το μέλλον της Κύπρου εκτιμάται ότι θα είναι  βέβαιο και λαμπρό, υπό την προϋπόθεση, τα διδάγματα της Ιστορίας να μας οδηγούν σε αποφυγή των λαθών του παρελθόντος και στην αναζωογόνηση των πνευματικών, πολιτιστικών και ιδεολογικών επιτευγμάτων, που διαχρονικά υπηρετεί, σε οικουμενική κλίμακα, ο ακριτικός λαός της Κύπρου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here