Μιανμάρ: 46 νεκροί και πάνω από 200.000 πληγέντες από πλημμύρες

(Φωτογραφία Αρχείου:EUROKINISII)

Τους 46 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις πλημμύρες που πλήττουν τη Μιανμάρ εδώ και ημέρες και έχουν προκαλέσει προβλήματα στην ζωή περισσότερων από 200.000 ανθρώπων, κυρίως σε  ορισμένες ζώνες που έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα, και ανήκουν στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της.

Οι καταρρακτώδεις βροχές αυτήν την περίοδο των μουσώνων προκάλεσαν γρήγορη άνοδο της στάθμης των υδάτων και πολλές κατολισθήσεις, από τις οποίες καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, γέφυρες και δρόμοι στην χώρα.

Την Κυριακή ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι σε μια τόσο μεγάλη και φτωχή χώρα, στην οποία οι υποδομές είναι πολύ κακές, το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής θα μπορεί να γίνει γνωστό μόνον έπειτα από πολλές ημέρες.

«Δεν μας είχαν προειδοποιήσει, νομίζαμε επομένως ότι ήταν οι συνηθισμένες βροχές αυτήν την εποχή» ανέφερε η Άγε Σου Μιάτ, που κατοικεί στην Σαγκένγκ στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Σε μερικές ώρες ολόκληρο το σπίτι μου είχε βυθιστεί στο νερό. Ο σύζυγός μου αναγκάστηκε να ανέβει στην σκεπή του σπιτιού, καθώς δεν μπορούσε να βγει» πρόσθεσε. Μετά τις πλημμύρες το ζευγάρια αναγκάστηκε να καταφύγει σε μοναστήρι.

Στο κρατίδιο του Τσιν τουλάχιστον 700 σπίτια καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν λόγω των πλημμυρών στην περιφερειακή πρωτεύουσα Χάκα, ενώ 5.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο σε καταυλισμούς, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα New Light of Myanmar.

Ο πρόεδρος της χώρας Θάιν Σάιν δεσμεύτηκε ότι οι αρχές θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την παροχή βοήθειας, αλλά ορισμένες περιοχές του Τσιν είναι αποκομμένες από το υπόλοιπο κρατίδιο.

Μεγάλη καταστροφή προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και στο γειτονικό κρατίδιο Ραχίν, στο οποίο έχουν ήδη βρει καταφύγιο 140.000 εκτοπισμένοι, κυρίως μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, οι οποίοι ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς που στήθηκαν μετά τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ βουδιστών και μουσουλμάνων το 2012.

«Ο απολογισμός των νεκρών μόνον στο κρατίδιο Ραχίν αναμένεται να φτάσει σε μερικές εκατοντάδες. Υπάρχει ένας αριθμός απομακρυσμένων περιοχών, στις οποίες δεν έχουμε μπορέσει να φτάσουμε» σημείωσε αξιωματούχος του κρατιδίου.

Και άλλες χώρες έχουν πληγεί τις τελευταίες ημέρες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, κυρίως η Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν και το Βιετνάμ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here