Μιά θλιβερή επέτειος: 70 χρόνια από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Τη μνήμη των νεκρών της πρώτης ατομικής βόμβας τίμησε η Ιαπωνία 70 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά 140.000 ανθρώπων.

xirosima

Η πόλη ισοπεδώθηκα κυριολεκτικά και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια.Ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι ζήτησε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και απαίτησε τη δημιουργία συστημάτων ασφάλειας που δεν βασίζονται στη στρατιωτική υπεροχή.

«Δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή, τα συστήματα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας ώστε να προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο το μονοπάτι της αληθινής ειρήνης, που αποκαλύφθηκε από τον ειρηνισμό του ιαπωνικού Συντάγματος» είπε στην ομιλία του.

Το ενδιαφέρον για την επέτειο  κορυφώθηκε στην Ιαπωνία, εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας απογοήτευσης για την απόφαση να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που ήταν σε «αδράνεια» μετά από το πυρηνικό ατύχημα του περασμένου έτους.

Αντιδράσεις στη πολιτική της Ιαπωνικής κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και η κυβέρνησή του, προωθούν ωστόσο στη Βουλή σχέδια νόμου για την ασφάλεια, τα οποία θα επιτρέψουν την Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να στείλει στρατό σε συγκρούσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα.

Στις 2:15 π.μ. ώρα Ελλάδας, την ακριβή ώρα που εξερράγη η βόμβα στις 6 Αυγούστου του 1945, οι συγκεντρωθέντες στην τελετή κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα, η πρώτη επίθεση στον κόσμο με ατομική βόμβα σε κατοικημένη περιοχή ενώ, ακολούθησε η ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, όπου σκοτώθηκαν άμεσα 40.000 άτομα.

Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε με τις ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου 1945.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here