Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ*

 

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου έγινε ένα σημαντικό βήμα. Αναγνωρίστηκε και επιβεβαιώθηκε η μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Αποφασίστηκε η εκταμίευση μιας ενισχυμένης δόσης. Δόθηκε μεγαλύτερη σαφήνεια στον οδικό χάρτη για το χρέος. Τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις για ενίσχυση των επενδύσεων και εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης, που θα εξειδικευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Στάλθηκε θετικό σήμα στις αγορές και την επενδυτική κοινότητα, καθώς και τον ελληνικό λαό, ότι η ελληνική οικονομία προχωρά σταθερά προς την ανάκαμψη και την έξοδο από την επιτροπεία.

Είναι επίσης σημαντικό ότι για πρώτη φορά από το 2010 αναγνωρίστηκε και συμφωνήθηκε συλλογικά και από όλες τις πλευρές η ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, με τη συμμετοχή συγκεκριμένων επενδυτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και η σημασία, προς αυτή την κατεύθυνση, της δημιουργίας εθνικής αναπτυξιακής Τράπεζας, κάτι το οποίο είχε προτείνει ήδη από το 2015 η ελληνική κυβέρνηση.

Η αρνητική και αναβλητική στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε κάμφθηκε σε σημαντικό βαθμό, μετά από συντονισμένες πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Κομισιόν, των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και από την ενεργή συμμετοχή της γαλλικής πλευράς στην προσπάθεια να δοθεί έμφαση στο ζήτημα της αναπτυξιακής τόνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η στάση του ΔΝΤ υπήρξε επίσης εποικοδομητική, καθώς συνέβαλε στην περαιτέρω αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 2% μετά το 2022. Αυτό αποτελεί μια έμπρακτη  αναγνώριση ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα και να ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα. Θέτουν τις βάσεις για να απεγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία από το φαύλο κύκλο λιτότητας και δημόσιου χρέους. Δίνουν «χώρο» στην ελληνική κυβέρνηση να αφοσιωθεί με μεγαλύτερη ένταση σε αναπτυξιακές πολιτικές, στη σταδιακή μείωση της ανεργίας και στη συνέχιση του μεγάλου μεταρρυθμιστικού έργου που έχει αναλάβει σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η δημόσια διοίκηση, η κοινωνική και οικονομική συνοχή, η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας.

Για πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια, η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας πετύχει, ήδη από το 2016, ένα εξαιρετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό το θετικό βήμα, μπορεί να αξιοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, στην εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών το επόμενο διάστημα, στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στη σταδιακή αναπροσαρμογή του δημοσιονομικού μείγματος.

Από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα, οι προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς.

Το θετικό βήμα που έγινε στο Eurogroup, δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Η πορεία για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζει να είναι απαιτητική και δύσκολη. Ωστόσο έχουν μπει τα θεμέλια για να γυρίσει η χώρα σελίδα μετά από μια πρωτόγνωρα επώδυνη και μεγάλη περίοδο πτώσης και ανασφάλειας.

  • Ο Δημ. Παπαδημούλης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου

Από  euobserver

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here