Μία σου και μία μου, ο Ερντογάν παγώνει (αν έχουν…) περιουσίες Αμερικανών στην Τουρκία

Μιλώντας σε συνέδριο γυναικών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε αντίποινα και παγώνει κι εκείνος περιουσίες Αμερικανών.

Η έντονη κόντρα με τις ΗΠΑ κορυφώθηκε όταν ουσιαστικά ο Ερντογάν δεν κράτησε το λόγο του να απελευθερώσει Αμερικανό πάστορα (τον αποφυλάκισε μεν αλλά τον έθεσε  σε κατ οίκον περιορισμό) και εξοργισμένος ο Τραμπ για την  αθέτηση της συμφωνίας, αφού μάλιστα εκεινος είχε τηρήσει το δικό του σκέλος,  ανακοίνωσε χτες ότι παγώνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των  Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν σήκωσε το γάντι και ειπε σήμερα μιλώντας στο συνέδριο

«Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο. Θα δώσω σήμερα κιόλας εντολή να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των των Αμερικανων υπουργών  Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στην Τουρκία«.

(Είναι άγνωστο πάντως άν έχουν περιουσία στην Τουρκία οι συγκεκριμένοι Αμερικανοί υπουργοί)

Είπε επίσης:

«Αυτα που κάνουν οι Αμερικανοί, δεν ταιριάζουν σ’ έναν στρατηγικό εταίρο,  αποτελούν ασέβεια προς την Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν αυτό το παιγχνίδι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ ζήτησε την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται από το 2016 σε τουρκικές φυλακές και ο Ερντογάν του απάντησε «έχετε κι εσείς έναν δικό μας πάστορα (εννοώντας τον Φετουλάχ Γκιουλέν) και έχει και το Ισραήλ έναν δικό μας». Ο Τραμπ  μεσολάβησε άμεσα και κατάφερε το Ισραήλ να αποφυλακίσει αμέσως έναν Τούρκο που κατηγορείτο ότι πήγαινε  υλικό στην Χαμάς. Ο Τούρκος ήδη επέστρεψε στην πατρίδα του. Ομως ο Ερντογάν την επομένη αποφυλάκισε μεν τον πάστορα, αλλά δεν του επέτρεψε την εξοδο από τη χώρα κρατώντας σε κατ ‘ οίκον περιορισμό ώστε να συνεχίσει να παζαρευει για την έκδοση του Γκιουλεν.

O πάστορας, 50 ετών, ζει με τη συνομήλικη γυναίκα του στην Τουρκια (στη Σμύρνη)  εδω και 23 χρονια. Συνελήφθη με την κατηγορία οτι συμμετείχε στο πραξικόπημα και στην συνέχεια προστέθηκε  και η κατηγορία της κατασκοπίας.  Στην προκαταρκτική εκδίκαση της υπόθεσής του  δεν επιτράπηκε να εξεταστεί κανένας μάρτυρας υπεράσπισης και η εισαγγελία επικαλέσθηκε ανώνυμη μαρτυρία ατόμου που «κατήγγειλε ότι ο πάστορας ήταν κατάσκοπος των Αμερικανών και συμπαθών προς το κουρδικό  κόμμα και προς την  τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν και συνωμοτούσε για τον διαμελισμό του τουρκικού κράτους υπέρ των Κουρδων.» Ακόμα πάντως απόφαση δεν έχει εκδοθεί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here