Η ρουμάνα με παρατσούκλι «Δρακουλέσκου», επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Τα ηνία του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει η ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου,  από τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ ο οποίος δεν έκλεισε ούτε ένα χρόνο ως επικεφαλής.

Την αλλαγή στην ηγεσία οδήγησε η έλλειψη προσαρμοστικότητας που επέδειξε ο Γκογιάλ στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές το διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 – Μαΐου 2015 και το γεγονός ότι το Ταμείο καταδείχθηκε ως ο βασικός υπαίτιος για τα πολλαπλά αδιέξοδα που ανέκυψαν στο ελληνικό πρόγραμμα στο διάστημα αυτό. Όπως συνηθίζεται, οι επικεφαλής των αποστολών του ΔΝΤ αλλάζουν θέση κάθε δύο-τρία χρόνια, έτσι η πρόωρη αποχώρηση του Γκογιάλ δείχνει ξεκάθαρη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του.

Από την άλλη η αντικαταστάτης του, η 40χρονη Ντέλια Βελκουλέσκου, που ήταν έως τον Αύγουστο του 2014 επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου θεωρείται σκληρή στις διαπραγματεύσεις. Η Βελκουλέσκου είχε ασχοληθεί με την ελληνική οικονομία ως συνεργάτιδα του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα προ του 2010 και είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Όσο βρισκόταν στην Κύπρο, η ρουμάνα τεχνοκράτης του ΔΝΤ απέκτησε το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου», ενώ το 2009 δημοσίευσε την εργασία «Δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: μαθήματα από άλλες χώρες» στην οποία υποστήριζε την ανάγκη απελευθέρωσης της οικονομίας και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.

Η ίδια έχει ιδιαίτερες γνώσεις σε θέματα αναδιοργάνωσης των συνταξιοδοτικών σχεδίων και σε θέματα ενέργειας. Τελείωσε το 1992 το Λύκειο Gheorghe Lazăr στη Ρουμανία και σπούδασε με υποτροφία στις ΗΠΑ. Το 1997 αποφοίτησε από το γυναικείο κολέγιο Wilson. Είναι παντρεμένη με τον διάσημο γιατρό Βίκτορ Βελκουλέσκου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here