Του Βλάση Αγτζιδη
Σαν σήμερα το 1936 πέθανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο  πολιτικός που σφράγισε με την παρουσία του τον ελληνικό  20ο αιώνα.
Υπηρξε ο μόνος ηγέτης της Ελλάδας που είχε διεθνή ακτινοβολία και επιπλέον κατανοούσε την κρισιμη εκείνη ιστορική εποχή της οριστικής κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της μεγάλης πρόκλησης του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Η σωστή του γεωπολιτική αντίληψη  για εκείνη την εποχή -που τριπλασίασε την Ελλάδα της Μελούνας-  προκαλεί έως σήμερα αντιπαραθέσεις, που κύριοι φορείς του είναι είτε οι κληρονόμοι του ΚΚ που δεν του συγχωρούν το Ιδιώνυμο του 1929, καθώς και οι πολιτικοί και φυσικοί απόγονοι των τότε μοναρχικών (και πρώην φιλογερμανών). Δηλαδη των πλέον loser των ελλαδικων ηγεσιών που με την ανορθολογική συμπεριφορά τους μετά το Νοέμβριο του 1920 οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή.
Βέβαια, πρέπει να τον ξεχωρίσουμε  τον Βενιζέλο της περιόδου 1909-1920 (Νοέμβριος), που όντως υπήρξε ο εκφραστής της Εθνικής Ολοκλήρωσης, από  αυτόν της επόμενης περιόδου…
Γιατί ο μετέπειτα Βενιζέλος υπηρξε ένας κλασικός πολιτικός -παρότι σ’ αυτόν οφείλεται ο αστικός εκσυγχρονισμός της Ελλάδας.
Ένα από τα αρνητικά που του χρεώνουν πολλοί σήμερα (και όχι αδίκως) είναι η Έλληνοτουρκική Συμφωνία του 1930 και η πρόταση για Νόμπελ στον Μουσταφά Κεμάλ.
Φυσικά, την συγκεκριμένη στάση πρέπει να τη δούμε στα πλαίσια της ρίαλ πολιτίκ εκείνης της εποχής, όπου έπρεπε να κλείσουν τα ανατολικά μέτωπα γιατί τα νέα ήταν η βουλγαρική  απειλή στον Βορρά και ο ιταλικός ιμπεριαλισμός στη Δύση.
Εκεί όμως αποδείχτηκε περίτρανα ότι εκείνη τη στιγμή τα ελλαδικά κρατικά συμφέροντα δεν συμβάδιζαν με τα συμφέροντά των προσφύγων. Γι αυτό και ο Βενιζέλος πληρωσε ακριβά τον ρεαλισμό του.
 Μια κρίσιμη μάζα προσφύγων τον εγκατέλειψε εκλογικά και προσχώρησε κυριως στην Αριστερά. Με αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές το 1932 και 33 και να επανέλθει στην εξουσία η ρεβανσιστική μοναρχική παράταξη με τον Τσαλδάρη, και να αρχίσει μια σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα, με απανωτά βενιζελικά κινήματα, την προδοσία του Κονδύλη, τηνπαλιννόρθωση της μοναρχιας, με αποκορύφωμα τη φιλοβρετανική φασιστική δικτατορια Μεταξά…
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here