Μια αντιδραστική ηλιθιότητα που μας “λέει” πάρα πολλά

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Το συγκεκριμένο εύρημα που εικονογραφεί την ανάρτησή μας έχει κάνει θραύση. Θεωρείται ως “μέγα εύρημα” που αναδεικνύει όσο κανένα άλλο την λεγόμενη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας. Το μοστράρανε κάμποσοι και κάμποσες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ανάμεσά τους και πολλοί σοβαροί άνθρωποι με αξιοσημείωτη κοινωνική δραστηριότητα – σήμερα 10 Δεκεμβρίου ημέρα αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, νομίζοντας ότι είναι τόσο μέγα (εύρημα) που τα λέει περίπου… όλα.

Ορθά-κοφτά: Μια αντιδραστική ηλιθιότητα είναι, η οποία αυτό που πρακτικά “λέει” είναι ότι η λέξη ανάπηρος είναι μια “κακιά” λέξη.

“Λέει” επίσης το αναπηρικό αμαξίδιο “καροτσάκι”, σαν της λαϊκής αγοράς καλέ με το οποίο οι “κανονικοί” άνθρωποι κουβαλάνε τα ψώνια τους, πρακτικά “κατανοώντας και επί-κοινωνώντας” το αμαξίδιο – σύμβολο της ελεύθερης μετακίνησης των κινητικά αναπήρων ως αποδεικτικό εξάρτησης και εγκλωβισμού τους: Καρότσι που – τι κάνει το καρότσι; – “κουβαλάει”,  ανθρώπους οι οποίοι είναι – τι είναι; -εξαρτημένοι/κουβαλητοί.

Αυτό λέει η αντιδραστική ηλιθιότητα καθαυτή και αυτό που λέει είναι – τι είναι; – αντιδραστικό. Το “τίποτε” λέει…

Και σημασία καμιά δεν θα είχε αυτό το “τίποτε” που η συγκεκριμένη αντιδραστική ηλιθιότητα “λέει”, αν δεν την αντιμετώπιζαν ως μέγα εύρημα ακόμα και άνθρωποι που θα έπρεπε – θεωρητικά – αμέσως να αναγνωρίζουν την όποια τόσο ξεκάθαρη αντιδραστική ηλιθιότητα.

Αυτό, το τελευταίο, “λέει” πολλά, πάρα πολλά.

Τι ακριβώς «λέει»; “Λέει”, με αφορμή και τη σημερινή Ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι ο δρόμος προς τη χειραφέτηση είναι πολύ μα πάρα πολύ μακρύς…

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here