Μη ρεαλιστικός θεωρείται ο στόχος των 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI(ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

«Μη ρεαλιστικός» είναι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ο στόχος να συγκεντρώσει η Ελλάδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, όπως αναφέρει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επικαλούμενο ένα έγγραφο από τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Ο στόχος αυτός αποτελούσε βασική απαίτηση της Γερμανίας στη τελευταία σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης για την επίτευξη συμφωνίας. 

Το ΔΝΤ  αναμένει ότι το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα επόμενα τρία χρόνια έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα είχε θέσει τον στόχο των 50 δισ. ευρώ και το 2011, όμως μέχρι τις αρχές του 2015 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 3 δισ. ευρώ.

Ο στόχος των 50 δις ευρώ αυτός «είναι εξίσου μη ρεαλιστικός όπως ήταν και πριν τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κρητικός του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Spiegel Online.

Όπως επισημαίνει το Wirtschaftswoche,, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ξεκαθαρίσει ήδη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι ο στόχος που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ υψηλός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πιστωτές είχαν επισημάνει ότι 3-5 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια θα ήταν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών. Το Ταμείο χθες έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που μέχρι στιγμής τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες χώρες της Ευρωζώνης αποκλείουν.

«Η διαφορά μεταξύ της άποψης του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους και των συζητήσεων που διεξάγουν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι είναι πολύ μεγάλη», έγραψε η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη έγγραφο του Ταμείου.

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να λάβει την έγκριση της γερμανικής βουλής για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here