Μεθαύριο Παρασκευή στο ΣτΕ η συζήτηση για το δημοψήφισμα

Συγκαλείται εκτάκτως μεθαύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για να κρίνει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλάριου συγκάλεσε την Ολομέλεια , δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφανθεί επί της προσφυγής που κατέθεσαν δύο πολίτες με την οποία ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις για την διεξαγωγή του  δημοψήφισματος της Κυριακής.

Οπως τονίζουν στο Press Publica νομικοί κύκλοι, είναι πολύ πιθανό η προσφυγή να απορριφθεί ως απαράδεκτη , αφού το Προεδρικό Διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι κυβερνητική πράξη και δεν προσβάλλεται στο ΣτΕ. 

Oι προσφεύγοντες επικαλούνται το άρθρο 44 του Συντάγματος και τη νομοθεσία για τα δημοψηφίσματα (ν.4023/2011) για να υποστηρίξουν ότι τόσο η πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής  δημοψηφίσματος, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Οπως αναφέρουν, το Σύνταγμα απαγορεύει να τίθενται σε δημοψήφισμα ερωτήματα τα οποία «ανάγονται στην διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση  ζητημάτων που προκύπτει ή επηρεάζουν άμεσα (δυσμενώς ή ευμενώς) την δημοσιονομική κατάσταση του κράτους».

«Τα έγγραφα των τριών διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο) του   Euro group της 25.6.2015, για τα οποία ο Ελληνικός λαός καλείται να αξιολογήσει και να αποφασίσει αν θα τα δεχθεί ή αν θα απορρίψει, έχουν σαφέστατο και σχεδόν αποκλειστικό οικονομικό αντικείμενο και άμεσο δημοσιονομικό αντικείμενο στην λειτουργία του κράτους και την χρηματική επάρκεια για αντιμετώπιση των κρατικών δαπανών».

Ενα ακόμη επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι το ερώτημα που τίθεται  και καλείται να αποφανθεί ο Έλληνας πολίτης, δεν διατυπώνεται με τρόπο σαφή και σύντομο  -όπως απαιτεί ο νόμος- αλλά  είναι πολυσύνθετο, περιγράφεται με ειδικούς τεχνικούς και επιστημονικούς όρους, οι οποίοι είναι αδύνατον να γίνουν  κατανοητοί από την συντριπτική πλειοψηφία  των ψηφοφόρων.

Αναφέρονται τέλος και στον σύντομο χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που καθιστά αδύνατη την ενημέρωση του εκλογικού  σώματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here