Μεταβολή και μισο-«ναι» και από τους εθνικιστές των Σκοπίων για το δημοψήφισμα

Μετά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις,  ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πΓΔΜ Χρίστιαν Μίτσκοσκι έκανε μεταβολή «με τροπο» και απο το «αποκηρύσσουμε το δημοψηφισμα» και «κάντε αποχή», πέρασε στο «ψηφίστε κατά συνείδηση» και τώρα πέρασε στο:

«Εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του ονόματος, το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί και θα ψηφισει τις αλλαγές».

«Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μίτσκοσκι  είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και γενικά κατ’ αρχήν μίλησε όπως παλιά εναντίον της συμφωνιας λέγοντας οι πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» γιατί αυτό ουσιαστικά συνιστά πατριωτική στάση και στο ερώτημα γιατί δεν καλεί  τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά», είπε ότι θα το έκανε αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά την Συμφωνία των Πρεσπών και αν δεν χειραγωγούσε τους πολίτες, συνδέοντας την Συμφωνία των Πρεσπών με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Εν συνεχεια ομως είπε ότι εάν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, τότε θα καλέσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως διευκρίνισε για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι: συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει «υπέρ».

Η στροφή 180 μοιρών διαφάνηκε προ ημερών όταν ο Μίτσκοσκι κάλεσε τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» ενώ ήταν έως τότε υπέρ της αποχής, ώστε να κηρυχθεί άκυρο το δημοψηφισμα.

«Η ψήφος είναι θέμα του καθενός. Με τη συνείδηση και το ήθος του, ο  καθένας θα ψηφίσει ό, τι είναι καλύτερο για την οικογένειά του και την αγαπημένη μας Μακεδονία», είπε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here