Μετακομίζει το Ιντζιρλίκ Ελλάδα; «Φαβορί» η Λάρισα;

Οι  ελληνοαμερικανικές σχέσεις  δεν χρειάζεται να γίνουν εγκάρδιες, και χλιαρές που είναι, αρκούν για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Εξ ου και συζητείται σε στρατιωτικούς κύκλους ότι λόγω Ερντογάν (αλλά και επειδή χάνουν την πρωτοκαθεδρία στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ), οι Αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τη βάση του Ιντζιρλίκ στην Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστει σοκ απο το γεγονός ότι  δεν πέρασε «το δικο τους στη Συρία» ενώ επένδυσαν πολλά σε αυτό τον πολεμο. Εν συνεχεία τους απασχόλησε το γεγονός ότι ακόμα και ένας κλασικός σύμμαχος όπως η Τουρκία τους βγάζει γλώσσα και στηρίζεται στους Ρώσους, επειδή αυτοί πλέον δεσπόζουν στην περιοχή. Οπότε οι Αμερικανοί στην ουσία αναζητούν λύσεις στους φιλικούς προς αυτούς Κούρδους (που ακόμα δεν έχουν κράτος στην Τουρκία) αλλά και στην Ελλάδα, που μικρή- ξεμικρή, ειναι υπαρκτό κράτος και σε σχετικά καλή θέση.

ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος μοιάζει  ιδανικότερη βέβαια, ομως εκεί έχουν ήδη βάση οι φίλτατοι προς τις ΗΠΑ Βρετανοί και δεν παύει να ειναι πολύ κοντά στο ήδη πολύ εξυπηρετικό Ισραήλ. Υπάρχουν εξάλλου και άλλα ζητηματα που αποκλείουν μεγάλη βάση στην Κύπρο προς το παρόν. Και βασικά αυτή τη στιγμή το «κενό» τους είναι στο Αιγαίο.

Εξυπηρετικές πάντως στάθηκαν  και οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο,  στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια. Οι Βρετανοί διαθέτουν στην Κύπρο και ένα σούπερ «ραντάρ» στο Τρόοδος που «βλέπει» αλλά και ακουει τα πάντα. Οι  Sunday Times  αποκαλυψαν ότι η βρετανική αντικατασκοπία από τις βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας (που αποτελούν βρετανικό κυρίαρχο έδαφος), αλλά και από το «ραντάρ» του Τρόοδος (κυπριακο έδαφος βεβαίως) παρακολουθεί τις κινήσεις του συριακού στρατού, «διευκολύνοντας έτσι τους επαναστάτες» (δηλαδη αντικυβερνητικούς και τζιχαντιστές για να λέμε τα πράγματα ως έχουν εμείς, όχι οι Sunday Times) «να εξαπολύουν συντριπτικές επιθέσεις εναντιον του Άσαντ»

Εχουν και οι Αμερικανοι βάση ομως στην Κύπρο, αφού κοντά στην Αμμόχωστο διαθέτουν σταθμο αναμετάδοσης Εchelon. Είναι δε πανισχυρο συστημα παρακολουθησης που καλύπτει όλη τη Μεση Ανατολή. Για τυπικους λογους οι καταγραφές του σταθμού εκπέμπονται μέσω δορυφόρου στην Αγγλία και εν συνεχεία η Αγγλία τροφοδοτεί το σύστημα Εchelon στις ΗΠΑ.

Οι βρετανικές βάσεις στην Κυπρο, αφού στην ουσία και στους τύπους αποτελούν βρετανικο έδαφος)  έχουν χρησιμοποιηθεί  για επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά στο Ιράκ,  στη Συρία (κατά τον πόλεμο εναντίον του ISIS υποτιθεται), στο Αφγανιστάν και  στη Λιβύη

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα υπάρχει σταθερά η αμερικανική βάση της Σούδας, και της Λάρισας από τις οποίες  έτσι κι αλλιως απογειώνονται τακτικότατα κατασκοπευτικά του αμερικανικού πενταγώνου που συλλέγουν πληροφορίες απο την ανατολικη Μεσόγειο. Η Σούδα είχε παίξει καθοριστικό ρόλο και στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 (εξ ου και η χούντα νόμιζε ότι οι Αμερικανοι θα τη στήριζαν ένα χρόνο αργότερα στο Κυπριακό και όταν έγινε η τουρκική εισβολή, εξεπλάγησαν με την «προδοσία των ΗΠΑ») Και παρά το «αδέρφια μας Σέρβοι» αλλά και τη διπλωματική μαχη που διναμε υπέρ της Σερβίας, είχαμε το τραγελαφικό φαινομενο να χρησιμοποιείται η πατρίδα μας εναντίον των Σέρβων.  Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η βάση της Σούδας εξυπηρέτησε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ είτε ως κατασκοπευτικό κέντρο, είτε ως κέντρο για τις επιχειρήσεις των Νατοϊκών αεροπορικών επιθέσεων. Τον ίδιο ρόλο έπαιξε και στην επίθεση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 1986, αλλά και στους δύο πολεμους στον Περσικό (το 1991 και το 2003) παρότι εμείς ως χώρα ουδόλως συμφωνούσαμε με τις αμερικανικές επεμβάσεις.  Στους πολέμους που διπλωματικά καταδικάζαμε,  προσφέραμε εδάφη μας για να απογειώνονται κάθε μέρα πάνω από 25 κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ή σκέτο ΗΠΑ. Το λιμάνι εξυπηρετουσε πάνω απο 200 πολεμικα πλοία όταν οι Αμερικανοί ήθελαν «να τελειώνουν με το Ιράκ» και να βγάλουν απο τη μέση τον Σαντάμ.

Δυστυχώς και στις ανομίες στη Συρία συμμετείχαμε χωρίς να συμμετέχουμε, γιατί απο τη Σούδα απογειώθηκαν  πάνω από 3.500 αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη το 2014, πάνω από 2.500 αεροσκάφη  το 2015 και άλλα τόσα το 2016

Εκτός απο τη Σουδα στην Ελλάδα, οι Αμερικανοί έχουν βάλει στο μάτι να αξιοποιήσουν περισσότερο τη Λάρισα.

H επίσκεψη του επικεφαλής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Τζόζεφ Ντάντφορντ στην Αθήνα εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να βρουν εναλλακτικές λύσεις για την μεταστάθμευση σημαντικών μονάδων τους στην Ελλάδα, ακόμη και για ολοκληρωτική μετακόμιση της βάσης του Ιντζιρλίκ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα militarytimes.com  η τύχη της βάσης του Ιντζιρλίκ, που χρησιμοποιείται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες (και το δυτικό συνασπισμό) για τις επιχειρήσεις τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, «εγείρει ερωτήματα” και υπενθυμίζεται ότι η βάση είχε αποκλοεισθεί  μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Επισημαίνει επίσης ότι τον Αύγουστο, μια ένωση δικηγόρων που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Ερντογάν ζήτησε τη σύλληψη Αμερικανών αξιωματικών που υπηρετούσαν στο Ιντσιρλίκ την περίοδο του Ιουλίου του 2016. (Να υπενθυμισουμε ότι ο Ερντογάν θεωρεί ότι οι πραξικοπηματιες είχαν πάρει το πράσινο φως από τις  ΗΠΑ και ότι αυτές γνωριζαν απο πολύ καιρό πριν ότι θα τον ανέτρεπαν οι «γκιουλενιστές»)

Ο Ντάντφορντ έχει δηλώσει εξάλλου επισήμς ότι «η Ελλάδα έχει σπουδαία θέση για τις  επιχειρήσεις στη Λιβύη , τη Συρία, και τις πιθανές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε (off the record, ανώνυμα δηλαδή) στο militarytimes.com τα εξης:

“Προς το παρόν και στο πλαίσιο μιας διμερούς αμυντικής συμφωνίας, η Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί ήδη μια ελληνική βάση, αυτήν της Λάρισας, για τα αεροσκάφη MQ-9 Reaper για αποστολές αναγνώρισης.»

Η Λάρισα βρίσκεται σε ιδανική θέση για να παρακολουθούνται οι  κινήσεις των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο, λένε οι Αμερικανοί.

Επίσης, η βάση της Ανδραβίδας στη δυτική Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι κατάλληλη για το επομενο Ιντζιρλίκ.

Βάσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν, αλλά η Ελλάδα παραμένει (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) φαβορί…

ΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ

Η αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ βρισκεται στην ομώνυμη  συνοικία των Αδάνων (παρεμπιπτόντως Ιντζιρλίκ σημαινει «συκιές», επειδή η περιοχή έχει πολλά σύκα)

Η βάση χρησιμοποιείται απο τις ΗΠΑ και τους Τουρκους βεβαίως, αλλά και απο την Βρετανική αεροπορία και τη Σαουδαραβική

Αποτελεί έδρα της 10ης Τακτικής Αεροπορικής Διοίκησης  της 2ης Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκικής Πολεμικης Αεροπορίας.  Φιλοξενεί 5.000 Αμερικανους αεροπόρους και ίσως 500 Βρετανούς.  Η κύρια αμερικανική μονάδα που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ είναι η 39η Πτέρυγα Αεροπορικης Βάσης των ΗΠΑ. Στη βάση είναι αποθηκευμένα και τακτικά πυρηνικά όπλα.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ υπέγραψαν μια συμφωνία κοινής χρήσης για την αεροπορική βάση τον Δεκέμβριο του 1954.  Αρχικά ονομαζόταν Αεροπορική Βάση Αδάνων και μετά το 1958 ονομάστηκε «Αεροπορική Βάση Ιντζιρλίκ».

Η βάση χρησιμοποιήθηκε μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικης Ένωσης για να κατασκοπεύουν οι Αμερικανοί όλο το ανατολικό μπλοκ και εν συνεχεία για να κατοπτεύονται γενικώς οι ανατολικοί -κι ας μην ήταν πλέον κομμουνιστές. Το πρόβλημα των Αμερικανων εξάλλου ήταν πάντα η Ρωσία, είτε κομμουνιστική είτε καπιταλιστική. Και μάλιστα ως κομμουνιστικη τους βόλευε και περισσότερο, διότι τώρα είναι σαφές ότι το θέμα είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και η άσκηση επιρροής στην Μεσόγειο, στην Ευρώπη  και στην Ασία. Χρησιμοποιηθηκε από τους Αμερικανούς ως βάση επίσης στις επιχειρήσεις στο Λιβανο (1958)και στο Ισραήλ

Το 1975 οι Αμερικανοι «για τα μάτια του κόσμου» έκαναν εμπάργκο στην Τουρκια επειδή χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα στην εισβολή στην Κύπρο και οι Τούρκοι απάντησαν ότι αν συνεχιστεί το εμπάργκο, θα κλείσουν όλες τις  αμερικανικές  βάσεις στη χώρα τους. Και τις έκλεισαν όλες εκτος του Ιντζιρλίκ και της Σμυρνης, που παρέμειναν ως βάσεις αποκλειστικα «ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων» -όχι δηλαδή αμερικανικών….. Ηταν ουσιαστικα ένα μίνι θέατρο, αφου η πιο σημαντικη βάση ήταν το Ιντζιρλίκ εξαρχής και αφού ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ταυτίζονται. Εξάλλου σε τρία χρόνια τα ξαναβρήκαν Τουρκοι και ΗΠΑ (αν τα είχαν «χαλάσει ποτέ), έληξε το εμπάργκο στην πώληση οπλων  (που ειχε επιβληθεί σημειωτέον απο το Κογκρέσο) και οι δυο κυβερνήσεις υπέγραψαν  «Συμφωνία Άμυνας και Οικονομικής Συνεργασίας»

Εκτοτε το Ιντζιρλίκ στήριξε τον πολεμο στο Ιράκ το 1990 (μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ), στον πρώτο πολεμο του Περσικού Κόλπου

 

Η βάση χρησιμοποιήθηκε ως κύριος κόμβος για τις αποστολές στην υποστήριξη για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, εν συνεχεία για το δεύτερο πολεμο εναντίον του Ιράκ το 2003, το 2006 στον πολεμο Χεζμπολάχ-Ισραήλ, στον πολεμο  κατά του ισλαμικού κράτους  και  βασικά κατά του Άσαντ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here