Μεσήλικα και τρίτης ηλικίας το 48% των ακινήτων στην Ελλάδα

Έκθεση της  Εθνικής Τράπεζας για την εγχώρια αγορά ακινήτων, η οποία διενήργησε μία έρευνα πεδίου σε 200 εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και μεσιτικά γραφεία προκειμένου να καταγράψει τις τάσεις της αγοράς, αποκαλύπτει παρεμπιπτόντως ότι το 48% των σπιτιών στην Ελλάδα είναι ηλικιας άνω των 50 ετών.

Ομως για να μην δημιουργουμε εντυπώσεις, αυτό μπορεί να είναι «επιδεινωση» για την Ελλάδα, όμως στην υπολοιπη Ευρώπη, όπου δεν υπάρχουν χρεοκοπίες και κρισεις σαν της Ελλάδας, τα κτίρια ηλικιας άνω των 50 ετών ήδη αποτελούσουν το 45% των ακινήτων, όταν αυτά σε εμάς αποτελούσαν μόλις το 24%. Η χρεοκοπία όμως άλλαξε τα δεδομένα στον τόπο μας  και  πάτησαν φρένο  οι οικοδομικές δραστηριότητες

Εξαιτίας της κρίσης, τα «νεαρά» σπίτια, ηλικιας κάτω των 10 ετών, αποτελούν πλεον μόλις το 6% των ακινήτων.

Αν μάλιστα στα παλιά σπιτια ευλόγως συμπεριληφθούν και τα ακομη γηραιότερα, τότε τα μισά σπιτια στην Ελλάδα δεν είναι απλώς «μεσήλικα»  αλλά  τρίτης ηλικίας (Η έρευνα δηλαδή σταματά στο πόσα σπίτια είναι άνω των 50 ετών και δεν εξετάζει πόσα απο αυτα είναι 60 ή και παραπάνω)

ΚΑΤΟΙΚΙΑ2.JPG

Πάντως η μόνη ουσιαστική διαφορά με τον μέσο όρο στην Ευρώπη ειναι ότι εμείς είμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση μέχρι να μας βρει η «κατακεφαλιά» της κρισης.

Προ κρίσης στον αριθμό νέων οικιών, νεότερων της δεκαετίας, η Ελλάδα ήταν στο 12%, απο τα καλύτερα στην Ευρώπη, και  έπεσε στο 6%, με την υπολοιπη Ευρώπη να ειναι σταθερά στο 10%

Επίσης προ κρίσης είμαστε καλύτερη και στα κτίρια ηλικίας έως 20 ετών,αφού είχαμε νέα κτίσματα σε ποσοστό 18% ενώ στην υπολοιπη Ευρώπη οι «20αρηδες»  συνιστούσαν  το 13%. Τώρα ειμαστε κι εμείς στο 14% όσον αφορά αυτή την ηλικιακή κλαση ακινήτων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here