Μέρκελ (μα και όλοι οι Δυτικοί) πιέζουν τους Σκοπιανούς για «ναι» – Προσβολή για τον πρόεδρό τους από τη Μέρκελ

Την πλήρη στήριξή της στη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, που έθεσε ως προαπαιτούμενο για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ υπερέβαλε κιόλας, και  υπερέβη τα εσκαμμένα όταν έθεσε εκτός συνομιλιών τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η γερμανίδα πολιτικός κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να δείξουν υπευθυνότητα ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου».

«Δεν θα συναντήσω τον πρόεδρο, αλλά θα συναντηθώ με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Θα του πω αυτό που κατέστησα σαφές και στον πρωθυπουργό Ζάεφ, ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να είναι υπεύθυνοι όταν πρόκειται για το εθνικό συμφέρον» διαμήνυσε η Μέρκελ.

«Μην μείνετε στο σπίτι σας στις 30 Σεπτεμβρίου»

Η καγκελάριος έστειλε μήνυμα-εντολή προς τους πολίτες των Σκοπίων, ενόψει του δημοψηφίσματος, καλώντας τους μαζικά να προσέλθουν στις κάλπες.

«Μην μείνετε σπίτι σας στις 30 Σεπτεμβρίου, σε αυτήν την ιστορική ημέρα. Αδράξτε την ευκαιρία και πείτε ξεκάθαρα τι μέλλον θέλετε να έχετε», είπε.

Πάντως, διευκρίνισε ότι κανείς δεν απειλεί τους πολίτες της χώρας με απομόνωση. Παρά τις πιέσεις που ασκει και την άρνησή της να συναντηθει με τον προέδρο της χώρας, κατά τα άλλα είπε ότι οι πολίτες  πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το δικό τους μέλλον και δεν τους πιέζει κανείς. Συμπληρώνοντας βεβαια ότι η μελλοντική συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ προϋποθέτει το «ναι».

«Υπήρξε μια διαμάχη ανάμεσα στη χώρα σας και την Ελλάδα και έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Το ζήτημα του ονόματος και το ζήτημα της υποψηφιότητας συνδέονται. Είναι ένα ζήτημα που δεν συνδέεται με την κυβέρνηση, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν. Ο λαός σας στις 30 Σεπτεμβρίου έχει την ευκαιρία, την ίδια με 27 χρόνια πριν, να ψηφίσει για το εάν θέλει να είναι μέρος της οικογένειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που προϋποθέτει παράλληλα ότι θα δεχθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα», τόνισε η καγκελάριος.

«Η πρώτη καγκελάριος της Γερμανίας που μας επισκέπτεται»

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ χαιρέτισε την επίσκεψη της καγκελαρίου, σημειώνοντας ότι η στήριξη που λαμβάνει η χώρα του από τη Γερμανία είναι μεγάλη και βοηθά «να οικοδομήσουμε μια ευημερούσα κοινωνία βασισμένη στις ευρωπαϊκές αξίας».

«Είναι η πρώτη καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέπτεται τη Μακεδονία, που συμπίπτει με μια σπουδαία ημέρα, την ημέρα της ανεξαρτησίας» είπε.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ευχαρίστησε την Μέρκελ για την ανοιχτή στήριξη της Γερμανίας, που όπως είναι, αποτελεί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της χώρας του στην ενσωμάτωσή της στην ευρωατλαντική συμμαχία.

«Η υποστήριξη που λαμβάνουμε είναι τεράστια και φιλική στις προσπάθειές μας να χτίσουμε μια ευημερούσα ευρωπαϊκή κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, λαμβάνουμε ενθάρρυνση να κάνουμε ένα ιστορικό βήμα», υπογράμμισε ο Ζάεβ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η χώρα του έχει ακόμη δουλειά να κάνει, επιταχύνοντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως οι Γερμανοι και άλλοι πολιτικοι της Δυσης δεν αντιλαμβανονται οτι μα ακραιες θέσεις ΔΕΝ βοηθουν στο «ναι», γιατί θα μπορουσε κάλλιστα η Μερκελ κάλλιστα να έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας και να διαφωνήσει, χωρίς να δώσει λαβή και να  τονώσει τα εθνικιστικά κινήματα των Σκοπιανών, που τώρα εχουν να λένε για τις «παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων που περιφρονούν τον πρόεδρο της χώρας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here