Η Μέρκελ νίπτει τας χείρας και παραπέμπει στο Eurogroup-δηλ. τον Σόιμπλε- τις αποφάσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

ΦΩΤΟ AΡXEIOY: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΑΝDREA BONETTI

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής. Είχε κάτι το αυστηρό στις επίσημες δηλώσεις υποδοχής του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. και ξεκαθάρισε, όπως έκανε άλλωστε και χθες, ότι η ίδια δεν είναι καθόλου πρόθυμη να μεσολαβήσει στην διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, παραπέμποντας στο αρμόδιο θεσμικό όργανα, το Eurogroup, δηλαδή τον υπουργό της των Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Η κ. Μέρκελ έστειλε με το τρόπο αυτό εκ των προτέρων, πριν δηλαδή ακούσει τον κ. Τσίπρα, το μήνυμα πως δεν πρόκειται να αναμιχθεί στις συζητήσεις, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης, που ζητά η ελληνική πλευρά.

«Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις, αυτό γίνεται μεταξύ των τριών θεσμών και στο Eurogroup»,  δήλωσε η Μέρκελ, ακούγοντας μάλλον εκ του περισσού τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, για ανάκαμψη της οικονομίας, για δίκαιη ανάπτυξη και ανακούφιση όσων έφεραν το μεγαλύτερο βάρος στο όνομα της Ευρώπης και της σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, με δηλώσεις του μετά τη σύνοδο κορυφής, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Σόιμπλε εγκαλώντας τον για απαράδεκτα διαπραγματευτικά παιγνίδια σε βάρος της Ελλάδος.

Στο γεύμα εργασίας που ακολουθεί τις δηλώσεις Μέρκελ-Τσίπρα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα εξηγήσει στην κ. Μέρκελ  ότι τα μέτρα ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων που έλαβε η κυβέρνηση, δεν επηρεάζουν τους στόχους του προγράμματος.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται επίσης το προσφυγικό, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και το Κυπριακό.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και μετά με αντιπροσωπεία των Πρασίνων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here