Μέρκελ: Τα προβλήματα δεν πέρασαν τελείως-Δεν έφτασε το τέλος των μεταρρυθμίσεων-Οφελος για Ελλάδα, Β. Μακεδονία, ΕΕ η λύση στο ονοματολογικό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ

Η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ε.Ε., επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά τη κοινή συνέντευξή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως στην πρώτη τους συνάντηση τα πράγματα ήταν δύσκολα, ωστόσο, με εμπιστοσύνη και δουλειά -όπως είπε- έγινε προσπάθεια να βρέθει λύση.

«Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα, αλλά δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως», πρόσθεσε.

Aναφέρθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, λέγοντας πως «έχουμε εντατικοποιήσει πολύ τις διμερείς μας σχέσεις» και ότι «αυτό συνάγεται και από τις συναντήσεις των προέδρων της Δημοκρατίας».

Εξάλλου ανέφερε πως «είναι γνωστό ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι με τα 4 εκατ. τουριστών μόνο φέτος δημιουργείται ένας πολύ ισχυρός δεσμός. Επίσης αναφέρθηκε στο πόσοι πολλοί Γερμανοί ζουν στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε αναφορά και στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα επλήγη σε μια περίοδο που είχε ήδη τεράστια προβλήματα». Επίσης αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία λέγοντας πως «σκοπεύουμε να στηρίξουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας».

Ακολούθως έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία εξήρε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιφέρεια.

«Νομίζω πως πρόκειται για ένα έργο που για όλους εμάς δημιουργείται σαφήνεια και δίνει τη δυνατότητα στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.» είπε και πρόσθεσε πως είναι επίσης καλό και για την Ελλάδα αλλά και για «να ολοκληρώσουμε τη στρατηγική μας ενότητα».

«Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γι’ αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα από το οποίο δεν θα ωφεληθούν μόνο η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αλλά όλη η Ευρώπη», τόνισε.

Μιλώντας για τις προσεχείς ευρωεκλογές είπε ότι παρότι θα έχουμε διαφορετικά προγράμματα, «μας συνδέουν κοινές βάσεις», αναφερόμενη στη συνεργασία για θέματα δημοκρατίας και ένα καλύτερο αποτέλεσμα απέναντι στους εθνικισμούς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here