Μέρκελ: Συμφωνήσαμε να τα βρούμε. Τσίπρας: Ζητάμε βιώσιμο χρέος-ανάπτυξη

Για «απόλυτη συμφωνία της Ελλάδας να εργασθεί εντατικά και με υψηλή πίεση με τα τρία θεσμικά όργανα κατά τις προσεχείς ημέρες για να λύσει όλα τα ανοικτά ζητήματα«,  μίλησε το πρωί της Πέμπτης, προσερχόμενη στη σύνοδο της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραιβικής, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε πολύ ουσιαστικές τις συνομιλίες.

Με τον κατηγορηματικό αυτό τρόπο η κ. Μέρκελ, επιβεβαίωσε ότι κατά την τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με σκοπό την  γεφύρωση των διαφορών που απομένουν ακόμη να επιλυθούν. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί όσο το συντομότερο το πλαίσιο της συμφωνίας προκειμένου να εγκριθεί από το επόμενο Eurogroup, την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουνίου.

Την συμφωνία για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων είχε ανακοινώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρξει λύση για την Ελλάδα, με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Οι λέξεις «βιώσιμο χρέος» αποτελούν και το κλειδί της οριστικής συμφωνίας, που όπως όλα δείχνουν είναι πια προ των πυλών. Η ελληνική πλευρά έκανε παραχώρηση στα πρωτογενή πλεονάσματα, αποδεχόμενη το 1% για φέτος(κάτι που σημαίνει πρόσθετα έσοδα περίπου 400 εκ. ευρώ), αλλά ζητά να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για διευθέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας, ώστε αν ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις της χώρας.

Οπως όλα δείχνουν η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει επέκταση της δανειακής σύμβασης έως τον Μάρτιο του 2016(τότε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ), με Ελλάδα και θεσμούς να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το τρόπο που η χώρα θα καλύψεις τις αυξημένες χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ακριβώς για να αποφύγει ένα νέο, έστω και μικρότερο δανεισμό, που θα σημάνει αυτόματα και υπογραφή νέου μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει ένα άλλον τρόπο διακανονισμού, που περιλαμβάνει επαναγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ΕSM), των ελληνικών ομολόγων ύψους 27 δις που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα καθώς και των 10,9 δις του ΤΧΣ  και αύξηση του ορίου αγοράς εντόκων γραμματίων από τις Τράπεζες κατ;a 3 δις ευρώ τουλάχιστον.

Την βεβαιότητα ότι οδεύουμε πλέον στην υπογραφή μιας συμφωνίας, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ, και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here