Μέρκελ στον απόηχο της ρήξης με Τραμπ στους G7: Η ΕΕ να γίνει ισχυρός παράγοντας της διεθνούς σκηνής

Στον απόηχο της ανοικτής σύγκρουσης που ξέσπασε στη πρόσφατη σύνοδο κορυφής των G7 μεταξύ του αμερικανού προέδρου και της γερμανίδας καγκελαρίου για μια σειρά από θέματα με κορυφαίο αυτό της κλιματικής αλλαγής, η Α. Μέρκελ φαίνεται αποφασισμένη να ενισχύσει τον αυτόνομο διπλωματικό ρόλο της ΕΕ, αναδεικνύοντας τον ηγετικό της ρόλο στο κόσμο.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει την παρουσία της ως διπλωματικού παίκτη, να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας της διεθνούς σκηνής, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, δύο ημέρες αφού γνωστοποίησε χωρίς περιφράσεις τις αμφιβολίες της για την αξιοπιστία των ΗΠΑ  ως συμμάχου της Ευρώπης.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης φρόντισε να αμβλύνει την ατμόσφαιρα, δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία δεν θα γίνει εις βάρος της διατλαντικής σχέσης.

Η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία «είναι τεράστιας σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν κατευθύνεται κατά οποιασδήποτε άλλης σχέσης και φυσικά όχι κατά των διατλαντικών δεσμών, που ιστορικά έχουν υπάρξει πολύ σημαντικοί για εμάς και θα παραμείνουν στο μέλλον», είπε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ινδό ομόλογό της.

«Η διατλαντική σχέση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Αυτό που απλώς έκανα είναι να πω ότι δεδομένης της σημερινής κατάστασης, υπάρχουν ακόμη λόγοι για τους οποίους στην Ευρώπη οφείλουμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here