Μέρκελ: Είμαστε έτοιμοι για επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων του χρέους

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Eτοιμη να συζητήσει την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με επιμήκυνση των ωριμάνσεων του και εμίωση των επιτοκίων αποπληρωμής, δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Τοποθετεί δε αυτή τη δυνατότητα αμέσως μετά τη πρώτη αξιολόγηση του νέου υπό διαπραγμάτευση τρίτου πακέτου στήριξη,ς πιθανόττατα στο τέλος του 2015.

Μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η κ.  Μέρκελ απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε αυτό δεν γίνεται στην νομισματική ένωση.

Και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα έχει ήδη δοθεί μία ελάφρυνση χρέους. Είχαμε ήδη έναν εθελοντικό κούρεμα μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών κι έπειτα επιμηκύναμε τις προθεσμίες και μειώσαμε τα επιτόκια. Μπορούμε να μιλήσουμε για τέτοιου είδους πιθανότητες ξανά. Μόλις η πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του υπό διαπραγμάτευση προγράμματος ολοκληρωθεί, τότε θα συζητηθεί το ζήτημα. Όχι τώρα», υπογράμμισε.

Για το Grexit, σημείωσε ότι η επιλογή ήταν στο τραπέζι, «αλλά εμείς αποφασίσαμε κάτι άλλο». Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, ότι η μοναδική επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί μία χαοτική κατάσταση είναι η συνεργασία με την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τις πληροφορίες ότι έχουν διαφορετικές απόψεις για την ελληνική κρίση, η κυρία Μέρκελ τις απέρριψε  κατηγορηματικά: Διαμάχη για την πορεία στην κρίση με την Ελλάδα δεν υπάρχει.«Σε μένα δεν ήρθε κανείς να μου ζητήσει την παραίτησή του», δηλώνει και προσθέτει ότι «ο υπουργός Οικονομικών τώρα θα κάνει τις διαπραγματεύσεις, όπως κι εγώ».

Αντίστοιχα υποβαθμίζει και τις υποθέσεις περί διαμάχης μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Εμείς τώρα θα εργαστούμε από κοινού στον συνασπισμό αλλά και στο κόμμα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here