Μέρκελ-Ολάντ: Αν όχι σήμερα, μπορούμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, με δηλώσεις, λίγες ώρες πριν  την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, τόνισαν ότι εαν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί ως την σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη.

Με τις δηλώσεις οι δύο ηγέτες,  χαμηλώνουν τις προσδοκίες για την σημερινή ημέρα και ουσιαστικά παραπέμπουν την οριστική λύση προς το τέλος της εβδομάδας.

Μέρκελ: Υπάρχουν μέρες

«Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως χωρίς μια συμφωνία Ελλάδας – θεσμών, η σύνοδος το βράδυ δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από ένα φόρουμ συζήτησης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να είναι σε θέση να λάβουν επίσημη απόφαση για το κατά πόσο θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος αυτή την εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

Ολάντ υπέρ συνολικής λύσης

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθουμε απόψε όσο πιο κοντά γίνεται σε συμφωνία με την Ελλάδα», δήλωσε από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία».

Σε περίπτωση μη συμφωνίας σήμερα, κατά τον Ολάντ, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική και μακράς διάρκειας και να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

«Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μιας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, υποβλήθηκαν νέες προτάσεις. Οφείλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία συναισθάνονται πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να υποβάλλει προτάσεις ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, καλή συμφωνία είναι μία συμφωνία που επιλύει τα δημοσιονομικά θέματα της Ελλάδας, αλλά παρέχει επίσης στη χώρα την απαραίτητη χρηματοδότηση και ανοίγει μία συζήτηση για το χρέος της τους επόμενους μήνες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here