Μέρκελ: Κοινή ευρωπαική πολιτική για το άσυλο

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου θα είναι «το επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά την διάσωση της Ελλάδας, με το οποίο θα δείξουμε αν είμαστε σε θέση να δρούμε από κοινού», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας. Η  Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ανάξια» της Γερμανίας τα κρούσματα βίας σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων το τελευταίο διάστημα. Τόνισε ωστόσο ότι η οικονομική δυσπραγία δεν αποτελεί λόγο χορήγησης ασύλου.

«Αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο από ό,τι η Ελλάδα και η σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου».

Αναφερόμενη στις επιθέσεις που δέχονται συχνά πρόσφυγες στην Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την κατάσταση ως «απολύτως μη ικανοποιητική», ενώ τόνισε ότι αυτή η κατάσταση δεν αξίζει στην Γερμανία, για να προσθέσει ότι «όποιος έρχεται στην Γερμανία έχει το δικαίωμα να τον μεταχειρίζονται σαν άνθρωπο».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα, η καγκελάριος έκανε λόγο για την ανάγκη κατάρτισης -ει δυνατόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο- λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να χορηγούμε άσυλο σε όποιον θεωρεί ότι έχει εδώ μια ευκαιρία θέσης εργασίας».

Αναφερόμενη ειδικά στις χώρες των Βαλκανίων, σημείωσε ότι θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπάρχουν σε αυτές πολιτικές διώξεις. «Δεν πρέπει να δημιουργεί κανείς ψεύτικες ελπίδες, διαφορετικά δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε αρκετά όποιον μας χρειάζεται» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ και ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στην επικείμενη συνάντηση της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των προσφύγων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here