Μέρκελ: Εχουμε ευθύνη για όσα προκαλέσαμε την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση- βόμβα του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ ότι είναι  δίκαιο  το αίτημα της Ελλάδας για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, ήρθε η σειρά της  Μέρκελ να μιλήσει για ένα θέμα ταμπού, όπως είναι  για τους Γερμανούς το εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν  της χώρας τους.

Σε πιο χαμηλούς τόνους βέβαια, η Καγκελάριος της Γερμανίας  μιλώντας  για την  περίοδο του ναζισμού, δήλωσε πως δεν πρέπει κανείς να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με το εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της υπογράμμισε ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί,  είπε, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού».

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Καγκελάριος, χωρίς να αναφερθεί όμως για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Πρόσθεσε ακόμη ότι  θα είναι για την  ίδια  «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα πάει στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με τον πρόεδρο της Ρωσίας στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπενθυμίζεται οτι το απόγευμα της Παρασκευής σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ  στην  εφημερίδα  Sueddeutsche Zeitung είχε εκφράσει την  υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.

Στη συνέντευξή του,  ο κ. Γκάουκ επισήμανε,  ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα. «Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή”,δήλωσε. ” Είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα».

«Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, κατέληξε, να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως  υπάρχουν για την καταβολή των αποζημιώσεων».

Eθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα(ΕΣΔΟΓΕ)

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου, τοΕθνικό Συμβούλιο διεδκικησης των επανορθώσεων, εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η κλιμακούμενη πίεση του Ελληνικού Λαού , της Κυβέρνησης της Ελλάδος, της Ελληνικής Βουλής και του νέου φιλελληνικού κινήματος που διαμορφώνεται με άξονα την απομάκρυνση από τη λιτότητα  και τον αντιφασισμό, μέρος του οποίου είναι και το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αποδίδει και εξαναγκάζει σε στροφή τους κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες της Γερμανίας.

Η συνέντευξη του Γερμανού Προέδρου κ. Γκάουκ στη Sueddedeutsche Zeitung  είναι, κατ´ αρχήν, μέρος αυτής της στροφής.  Η γερμανική διπλωματία εγκαινιάζει μία νέα ρητορεία, που αφίσταται από τη λογική της λήθης.
Ομως, ας μην μας διαφεύγει ότι διατυπώνεται και πάλι επιφύλαξη και προσπάθεια προσανατολισμού του διαλόγου σε «πιο ανώδυνες για τη Γερμανία λύσεις» και τη δημιουργία «ιδρυμάτων».
Το Εθνικό Συμβούλιο αισθάνεται δικαίωση, βεβαίως, για τις μακρόχρονες προσπάθειές του, που πλέον βρίσκονται σε συντονισμό με το αίσθημα του Ελληνικού Λαού και τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Η δημοσιότητα που παίρνει το θέμα χάριν στις δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου παρουσιάζεται ως ιδανική ευκαιρία για μια τεκμηριωμένη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, όσον αφορά την έκταση της καταστροφής κατά την περίοδο της κατοχής… Αυτή η προσπάθεια είναι ένα πρωτίστως ηθικό ζήτημα Αρχών και Αξιών»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here