Μέρκελ: Αύριο λήγει το πρόγραμμα, περιμένουμε κίνηση της Ελλάδας. Γκάμπριελ: Oχι, σημαίνει έξοδος από ευρώ

 

Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία. Κατηγορεί την Ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είχε διάθεση για καμία συμβιβαστική κίνηση και την προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση και από το βράδυ της Τρίτης λήγει οριστικά το πρόγραμμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, χωρίς να κλείσει τη πόρτα του διαλόγου με την Ελλάδα ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, απέφυγε ωστόσο να πάρει ευθέως θέση στο θέμα αυτό, παραπέμποντας στον ελληνικό λαό.

«Είναι σαφέστατο το δικαίωμα της να κάνει δημοψήφισμα. Αλλά και δικό μας δικαίωμα να κάνουμε κινήσεις για να προστατευθούμε. Αυτό σημαίνει ότι εάν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη.  Αδιαφόρως τι θα πει το δημοψήφισμα, είναι η ελληνική πλευρά που πρέπει να διατυπώσει ένα αίτημα για συνεργασία. Το τι θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ. Οι Έλληνες είναι ώριμος και υπερήφανος λαός. δεν θέλω να υπάρχει παραμικρή υποψία ότι ασκούμε πίεση. Πρέπει και ξέρουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους».

Πιο ωμός ο αντικαγκελάριος, σοσιαλδημοκράτης Ζ. Γκάμπριελ. «Το δημοψήφισμα είναι πολύ καλό αλλά πρέπει να είναι σαφές τι ζητείται. Το ερώτημα είναι: Ναι ή όχι στην Ευρωζώνη. Εάν αποδεχθούν την πρόταση θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με στόχο να δώσουμε τα κονδύλια. Αν αποφασίσει κατά, κανείς δεν μπορεί να έχει την εντύπωση ότι θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις. Θα είναι απόφαση να φύγει από την ευρωζώνη», τόνισε.

«Υποβάλλαμε μια πολύ καλή πρόταση, μεγαλόθυμη πρόταση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αφήσει αμφιβολία ότι δεν ήθελε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, η οποία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για έκτακτη σύνοδο κορυφής ενώ αρνήθηκε να πει τι συζήτησε με τον κ. Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής.

Οι κανόνες είναι και πρέπει να κοινοί οι κανόνες για όλους στην Ευρωζώνη», τόνισε από τη πλευρά του ο κ. Γκάμπριελ,  εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι ήθελε εξ αρχής να αλλάξει μονομερώς τους κανόνες και τις προδιαγραφές της Ευρωζώνης, για ιδεολογικούς όπως είπε λόγους. «Η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε άλλο δρόμο, Ηθελε να διαπραγματευθεί γιασ να πάρει τα κονδύλια χωρίς να δώσει τίποτα. Αυτό δεν γίνεται, τόνισε ο κ. Γκάμπριελ.

Τέλος τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Γκάμπριελ, ξεκαθάρισαν ότι για τη δυνατότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα απαιτηθούν νέες συζητήσεις και όροι.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here