Μέρκελ: Nαι σε νέο ελληνικό πρόγραμμα αλλά μετά το δημοψήφισμα

Δεν απέκλεισε τη δυνατότητα να δοθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, αλλά όπως συμπλήρωσε αυτό θα γίνει μετά το δημοψήφισμα και πάντως όχι χωρίς εντολή της γερμανικής Βουλής. Τόνισε μάλιστα ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στις όποιες περαιτέρω συνομιλίες.

«Δύσκολες ημέρες για την Ευρώπη, αλλά κυρίως δύσκολες ημέρες για τους Έλληνες. Πριν μιλήσουμε για προγράμματα και αριθμούς, να μιλήσουμε για τους ανθρώπους. Είναι ένας υπερήφανος λαός που περνά δύσκολες ημέρες. Η πόρτα ήταν και πρέπει να μείνει ανοικτή. Το πρόγραμμα έληξε μονομερώς με το δημοψήφισμα, ενώ χθες το δεύτερο πρόγραμμα εξέπνευσε. Με τη λήξη του λείπει η βάση των προτάσεων που είχε γίνει.» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

» Η προκήρυξη ενός δημοψηφίσματος είναι σαφώς πράξη δημοκρατική. Επίσης σαφώς αποτελεί πράξη δημοκρατικής κυριαρχίας των υπόλοιπων «18» να έχουν τη δική τους τοποθέτηση και θέση. Είμαστε 19 κράτη με κοινό νόμισμα που λαμβάνουν αποφάσεις για κοινή ευημερία» δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η Ευρώπη», πρόσθεσε είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με πριν πέντε χρόνια. Τα 18 κράτη μέλη δεν φοβούνται οικονομική καταστροφή επειδή έχει μπει σε αναταράξεις η Ελλάδα.

» Ένας καλός Ευρωπαίος είναι αυτός που σέβεται τους κανόνες και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μπορεί να γίνει συμβιβασμός αρκεί τα πλεονεκτήματα να υπερτερούν των μειονεκτημάτων. Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παιχτεί στα ζάρια. Το αν μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός πρέπει να το αποφασίσουμε στην κατάλληλη στιγμή.», κατέληξε.

Γκάμπριελ: Οι Ελληνες θύματα ενός πελατειακού διεφθαρμένου κράτους

Βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση, εμφανίσθηκε και ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα με την κυβέρνηση αυτή». Αλλά όπως είπε πρέπει να εμμείνουμε στις αρχές της Ευρωζώνης. Απέδωσε δε την αποτυχία των δύο ελληνικών προγραμμάτων και των 240 δις ευρώ σε δάνεια,  στο ότι υποτιμήθηκε από την Ευρώπη, το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι τα θύματα των ελίτ, των δύο κομμάτων που κυβέρνησης αλλά είχαν ωφέλεια. πρέπει να δούμε ποιός κέρδισε από την καταστροφή ενός κράτους», υπογράμμισε. και συμπλήρωσε ότι πρέπει να κατανεμηθού δίκαια τα βάρη.

Οσον αφορά το νέο πρόγραμμα είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here