Μαίρη Παναγιώτου: Για μια καλύτερη ζωή

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η ζωή του Ανδρέα καθώς και η επιχείρησή του στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης θα καταστραφεί ολοσχερώς με το οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955. Θα ακολουθήσει το κυνηγητό του από τις τουρκικές αρχές και η διάσωσή του από μία πόρνη. Ο ερχομός του στην Ελλάδα, περιπετειώδης. Το ίδιο και ο γάμος του… Όμως στην καρδιά του βαθιά κρατάει κλεισμένη την Πόλη των προγόνων του, κι έτσι ο επαναπατρισμός του κάποια στιγμή θα είναι μονόδρομος. Μόνο που τούτη τη φορά πασχίζει να κρυφτεί από τους Έλληνες…   Η περιπέτεια της θετής του κόρης, η οικογενειακή της κατάσταση, η αρρώστια, ο χωρισμός, η μοναξιά, η βιοπάλη, το ψάξιμο για την αληθινή μητέρα, είναι τα γεγονότα που θα χαράξουν τη ζωή του. Ωστόσο το αποτελέσματα της έρευνας στην οποία επιδίδεται, θα του φέρει εκπλήξεις που μόνον η ζωή ξέρει να σκαρώνει! «Για μια καλύτερη ζωή», της Μαίρης Παναγιώτου, εκδόσεις Ωκεανός.

-Για μια καλύτερη ζωή;

Γράφω επειδή η Φύση με προίκισε μ’ αυτό το ταλέντο και θέλω να μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου, την πείρα, τις γνώσεις και ό, τι πολύτιμο έχω συλλέξει στη ροή της ζωής μου. Επιθυμώ αναχωρώντας εν καιρώ, να έχω μοιράσει την ψυχή μου στους νεότερους για να αποπληρώσω το επίγειο ταξίδι μου. Συγκεκριμένα, το βιβλίο ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ το έγραψα πιστεύοντας πώς μπορώ και έχω υποχρέωση ως συγγραφέας, να ενημερώσω για τα γεγονότα της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Οργανωμένα οι Τούρκοι κυνήγησαν τους Έλληνες και  σκότωσαν κάποιους απ’ αυτούς, έκαψαν τις περιουσίες τους και δήμευσαν όσες απέμειναν. Αλλά πώς ζει ένας ξεριζωμένος Έλληνας που έρχεται πρόσφυγας στην Αθήνα; Ο Ανδρέας, ο δικός μου ήρωας παλεύει με την αρρώστια, παντρεύεται, υιοθετεί ένα κοριτσάκι και δίνει την ζωή του όλη να το κρατήσει δικό του. Μεγαλώνοντας αυτό παντρεύεται εκείνον που ο πατέρας μισεί. Γιατί; Δεν το ξέρει αλλά του συμβαίνει. Ποιο βαρύ μυστικό κρύβει ο νέος άντρας; Τί σχέση έχουν, μία πόρνη, μία καλόγρια και δύο μοναστήρια; Ποιές ανατροπές έρχονται κατακλυσμιαία και στοιχειώνουν όλους τους ήρωες του βιβλίου; Ποιες αποκαλύψεις τελικά αναπροσδιορίζουν την δύναμη της ζωής και την κυριαρχία της; Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει. Να ομολογήσει τη μόνη και μοναδική αλήθεια που θα διαβάσετε.

-Πώς δίνετε τους τίτλους στα βιβλία σας και τα ονόματα στους ήρωες σας;

-Σχηματοποιώ τον κύριο χαρακτήρα που θέλω και περίπου όσα σκοπεύω να πω γράφοντας κι έτσι ορίζεται ο τίτλος.Στη συνέχεια αφήνομαι να παρασυρθώ απ’ τον πρωταγωνιστή μου και τον αφουγκράζομαι να εξομολογείται τη ζωή του.Τα ονόματα των ηρώων δεν είναι ποτέ τυχαία. Ούτε είναι ονόματα που αγαπώ εγώ πολύ. Έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα που αντιπροσωπεύουν, τον τρόπο που λειτουργούν μέσα στο κείμενο, σε συνάφεια με τις έννοιες που κουβαλούν οι αντίστοιχες λέξεις ως ονόματα.

-Ποια είναι η θέση του μυθιστορήματος στην ελληνική κοινωνία της κρίσης;

-Αυτό καλύτερα απ’ όλους μας το απαντούν οι αναγνώστες μας. Σήμερα στην κοινωνία της κρίσης παρατηρούμε πως ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει το καλό μυθιστόρημα. Ένα άριστο μυθιστόρημα διδάσκει ήθος, επεξηγεί τα δύσκολα θέματα, μαθαίνει ιστορία, λαογραφία, τέχνες, φωτίζει άγνωστα γεγονότα, ψυχαγωγεί με την έννοια αγωγής της ψυχής και λύτρωσης.
Ξεκουράζει τον άνθρωπο, ταξιδεύοντας το μυαλό και εμπλουτίζοντας το νου με νέες παραστάσεις και γνώσεις. Επομένως είναι πολύτιμο εργαλείο και οι άνθρωποι το γνωρίζουν από διαίσθηση ή από παιδεία.

– Ποια η σχέση σας με τον Θεό και την τύχη:

Πιστεύω στο Θεό, στον Νου που μας ονειρεύτηκε και μας δημιούργησε. Τύχη όμως είναι οι προϋποθέσεις της ζωής του καθενός μας, όπως επίσης, το πόσο κοινωνικό ή όχι άτομο είναι, ώστε δημιουργεί συγκυρίες και βεβαίως κατά πόσο επιμένει να κυνηγάει τα όνειρά του. Αυτό ακριβώς κάνω στο μυθιστόρημα ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ. Ο Ανδρέας κυνηγάει τα όνειρά του, αγωνίζεται μέσα στο σύνολο, διεκδικεί για κείνον αλλά και για τους συμπατριώτες του, θέτει την ευφυΐα του στην υπηρεσία των καλών συμφερόντων του και δημιουργεί ανάλογες προϋποθέσεις επιτυχίας.

Επίσης η Ηλιάννα η θετή του κόρη απαιτεί να μάθει για τη μάνα που την γέννησε, ερευνά, βρίσκει δυσκολίες αλλά δεν απογοητεύεται, δεν εγκαταλείπει τα όνειρά της, ταξιδεύει ψάχνοντας μέχρι που η αλήθεια έρχεται στο φως κι είναι πέραν κάθε φαντασίας. Τόσο σκληρές αλήθειες μόνον η ζωή μπορεί να σκαρώσει. Ξέρετε, ο άνθρωπος είναι σκέψη εμπρός, βήμα εμπρός, μέσα απ’ αυτό συναντάται με την τύχη του.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here