Φρένο στην ανάπτυξη για την Τουρκία μετά από 13 χρόνια

Υπό πίεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η τουρκική οικονομία, μετά από 13 χρόνια συνεχούς ανόδου. Η κυβέρνηση Ερντογάν έφερε την οικονομία στα ύψη κυρίως με τη βοήθεια ξένου κεφαλαίου και επενδύσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εγχώρια βιομηχανία να εγκαταλειφθεί γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών και  μείωση του τζίρου.

Η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπό την ηγεσία του Ερντογάν ανύψωσε την Τουρκία στις 20 πιο ισχυρές οικονομικά χώρες του κόσμου. Για αυτά τα δεδομένα ο διπλάσιος αριθμός ανάπτυξης δεν ήταν κάτι το σπάνιο.

Φέτος όμως για πρώτη φορά, προβλέπεται καθίζηση μέχρι το τέλος του χρόνου, με το ποσοστό ανάπτυξης να φτάνει μόλις το 3%. Η ανεργία βρίσκεται στο 11%, ένα επίπεδο-ρεκόρ για την Τουρκία.

«Η κυβέρνηση τροφοδότησε την οικονομία με ξένο κεφάλαιο, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα», λέει η Γκυλάι Γεντεκσί, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ( CHP). «Η εγχώρια οικονομία ωστόσο αφέθηκε στην τύχη της. Εμείς τονίζουμε ότι δεν χρειαζόμαστε άλλα εμπορικά κέντρα, χρειαζόμαστε βιομηχανίες», σημειώνει.

Τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα για την τουρκική οικονομία έχουν αλλάξει αρκετά καθώς, σε αυτό το διάστημα, η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ παράλληλα, οι εξαγωγές μειώθηκαν σε σχέση με τις εισαγωγές, σε 100 δισ. δολάρια ανέρχεται το έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον Οζάν Σακάρ, τραπεζίτη στην επενδυτική τράπεζα Descartes Capital, ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης του Τούρκου προέδρου συμβάλλει στο κλίμα ανασφάλειας. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη πολιτική της κεντρικής τράπεζας και οι φυλακίσεις δικαστών και εισαγγελέων έχουν φοβίσει τους ξένους επενδυτές

«Για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία μιας ανεξάρτητης και αμερόληπτης δικαιοσύνης στην Τουρκία. Αλλά υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες και το κλίμα επηρεάζει αρνητικά τους ξένους επενδυτές», λέει.

Φυσικά, όλο το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για την οικονομική πορεία της χώρας, ενισχύει την αντιπολίτευση στον προεκλογικό της αγώνα εν όψη των εκλογών της Κυριακής. 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here