Μείωση «κόκκινων δανείων» κατά 50 δις ευρώ ως το 2021 συμφώνησαν οι τράπεζες

Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, σε ομιλία του στα Ιωάννινα, δήλωσε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν «συμφωνήσει να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, από τώρα μέχρι το τέλος του 2021 κατά 50 δισ., ένα πολύ μεγάλο νούμερο, που είναι σχεδόν το 30% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της χώρας και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Και εάν τα καταφέρουμε, να πετύχουμε ακόμη και μια μεγαλύτερη μείωση».

Όπως τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου. η προσπάθεια αυτή δεν εμποδίζει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία.

«Είμαστε διατεθειμένοι για οποιοδήποτε project το οποίο είναι χρηματοδοτήσιμο να το χρηματοδοτήσουμε», επισήμανε.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, προϋπόθεση για να βγούμε από τον κυκεώνα των «κόκκινων δανείων» είναι να έχουμε «σημαντικότερη ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό είναι, που θα βοηθήσει και τις αξίες των ακινήτων να ανέβουν για να μπορέσουν αυτοί οι οποίοι τα έχουν να δεχθούν να αποπληρώσουν σιγά- σιγά τις δόσεις τους, για να μπορέσουν να κρατήσουν τα ακίνητα τους, θα βοηθήσει και τα εισοδήματα τους, θα βοηθήσει και όλους εμάς που θέλουμε να κάνουμε μια υγιή ρύθμιση, να μπορέσουμε να την κάνουμε».

Ικανοποίηση για το δεκαετές

Την ίδια στιγμή, η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου, δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα και για τις τράπεζες. Ο πρόεδρος της Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, έκανε λόγο για εξέλιξη σταθμό που αποδεικνύει τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας πως ανοίγουν νέες ευκαιρίες για της τράπεζες.

Από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου και κλιμάκιο στελεχών της τράπεζα ο πρόεδρος της Πειραιώς σημείωσε ότι: «Με την έκδοση αυτή ανοίγουν οι ευκαιρίες για τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και να βρουν επίσης μια επιπλέον πηγή κεφαλαίου στο εξωτερικό, όπου σιγά-σιγά οι ξένοι επενδυτές διαμορφώνουν μια καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα. Κι όσο μεγαλώνει η άνεση των τραπεζών, με τις διάφορες πηγές χρηματοδότησης, μεγαλώνει και η ικανότητά μας να χρηματοδοτήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Γιατί η υγιής επιχειρηματικότητα, είναι η μονή διέξοδος για τη δημιουργία απασχόλησης και είναι η πραγματική απάντηση που θα δώσουμε στο brain drain».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here