Μέι: Ζητά διετή μεταβατική περίοδο μετά το Brexit

H Βρετανία αναζητά εναγωνίως μια νέα , ειδική σχέση με την ΕΕ, μετά το Brexit. Aυτό ομολογεί πλέον ανοικτά η βρετανη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία μιλώντας στη Φλωρεντία, επανέλαβε τις επικλήσεις για μια μελλοντική ειδική σχέση μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε., η οποία πρέπει να έχει «πρωτότυπα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

Η κ. Μέι, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit, δεν θα αποτελεί μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ούτε της τελωνειακής ένωσης και ζήτησε διετή μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της χώρας την από την Ε.Ε., ενώ ανέφερε ότι το Λονδίνο θα τιμήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τις Βρυξέλλες.

 

Ξεκαθάρισε δε ότι τα δικαιώματα των πολιτών των υπόλοιπων 27 χωρών – μελών της Ε.Ε. που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν σεβαστά, κάτι που θα αποτυπωθεί και σε νομοθετικό πλαίσιο.

Αναγνώρισε επίσης ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν όσον αφορά στα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά την έξοδο του τελευταίου από την Ένωση.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας τόνισε ακόμη ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα. «Το Η.Β. είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε. και η Ε.Ε. ο μεγαλύτερος δικός μας εταίρος, άρα δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δασμούς», είπε.

Πρότεινε επίσης διμερή συνθήκη Λονδίνου – Βρυξελλών για ζητήματα ασφαλείας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Επανέλαβε πάντως ότι η θέση της πως καθόλου συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία παραμένει σε ισχύ.

Η Τερέζα Μέι εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί στις βρετανικές θέσεις ως φίλος και εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here