Ήττα για Μέι: Απαραίτητα μέσω Κοινοβουλίου η έναρξη της διαδικασίας του Brexit

 

Το βρετανικό κοινοβούλιο είναι εκείνο που πρέπει να ψηφίσει υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να εκκινηθεί η διαδικασία του Brexit. Αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο Αγγλίας και Ουαλίας, δημιουργώντας πολιτικό πρόβλημα στη κυβέρνηση της Τερέζας Μέι, η οποία ανήγγειλε την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 χωρίς την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων (κάτω σώμα) και της Βουλής των Λόρδων (άνω σώμα).

Την απογοήτευσή της εξέφρασε η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εμπορίου Λίαμ Φοξ. «Η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε την έξοδο από την Ε.Ε. σε ένα δημοψήφισμα το οποίο είχε την έγκριση του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τη βούληση που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός. «Η ετυμηγορία θέτει σοβαρά και περίπλοκα νομικά ζητήματα και θα πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη πριν προχωρήσουμε», κατέληξε.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου αρκούσε για να αναλάβει η κυβέρνηση όλες τις πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω έγκριση από το κοινοβούλιο.

Η συντηρητική πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει γίνει μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2017. Τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για τους όρους της εξόδου και των μελλοντικών σχέσεων της Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν εκείνο ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here