Μεγάλη φωτιά κατακαίει τη Γροιλανδία

Μια ιδιαίτερα μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει τη νοτιοδυτική Γροιλανδία, περίπου 140 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Sisimiut.

Σύμφωνα με το mashable.com ενώ μικρές πυρκαγιές στις ακτές, οι οποίες δεν είναι πλήρως καλυμμένες από πάγο και καλύπτονται από χόρτα, θάμνους, βρύα κ.ά., αποτελούν φαινόμενο το οποίο έχει ξαναπαρατηρθεί στο παρελθόν, το μέγεθος και η διάρκεια της εν λόγω πυρκαγιάς είναι αξιοσημείωτη.

Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί αρκετές πυρκαγιές μέσω δορυφόρου.

Η εν λόγω πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη που εντοπίστηκε στη Γροιλανδία από τότε που το δορυφορικό όργανο της NASA τέθηκε σε λειτουργία το 2002.

Σύμφωνα με τη NASA, οι δορυφόροι εντόπισαν ύπαρξη πυρκαγιάς στις 31 Ιουλίου. Το όργανο δορυφορικού ραδιοφωταμετρικού μέσου μέτρησης (MODIS) και τα όργανα του δορυφορικού πυρηνικού σταθμού Suomi συγκέντρωναν καθημερινά εικόνες.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πυρκαγιά συνεχίζει καίγοντας τύρφη, γαιάνθρακας, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα καταστροφική, καθώς η τύρφη αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθάνιο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι πυροδότησε τη φωτιά, αν και μπορεί να έχει προκληθεί από ανθρώπους, καθώς το κυνήγι και η αλιεία είναι δημοφιλή αυτή την περίοδο στη χώρα.

Η περιοχή όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά ήταν ξηρότερη από το μέσο όρο φέτος, με πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις από ό, τι συνήθως τον Ιούλιο.

Ο Jason Box, επιστήμονας που μελετά το πάγο της Γροιλανδίας, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές «δεν είναι περίεργο γεγονός», καθώς η αύξηση των θάμνων στην Αρκτική είναι μια τάση που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Ενδιαφέρον αποτελεί ωστόσο ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν ασυνήθιστα κρύο για μεγάλο μέρος της Γροιλανδίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here