Μεγάλες αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις στα νησιά, με …κρεμάλες.-«Μπούμεραγκ» για την κυβέρνηση

Mεγάλη ήταν η κινητοποίηση στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγίου, Χίο και Σάμο, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για το υπερβολικά μεγάλο βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης που σηκώνουν αλλά και να απαιτούν να κλείσουν και να φύγουν όλες οι δομές φιλοξενίας από τα μέρη τους.

Ωστόσο αυτό που έκανε αλγεινή εντύπωση μια αφίσα της διαμαρτυρίας στη Σάμο, όπου απεικονίζεται μιά αγχόνη και η λέξη STOP.

Οι κινητοποιήσεις

Παραγωγικοί φορείς και εκπρόσωποι σωματείων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προχώρησαν από σήμερα σε διήμερες κινητοποιήσεις για το προσφυγικό, με κύριο αίτημα την αποσυμφόρηση των νησιών τους.

Συγκεκριμένα, σήμερα θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων και το μεσημέρι στην πρωτεύουσα κάθε νησιού θα γίνει συγκέντρωση – διαμαρτυρία με συμμετοχή όλων των φορέων.

Την Πέμπτη, οι Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης θα μεταβούν στην Αθήνα για την επίδοση σχετικού ψηφίσματος των νησιωτών στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου θα ζητήσουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση την πάτησε… πατώντας σε δύο βάρκες

Η κατάσταση στο μεταναστευτικό φαίνεται να ξεφεύγει, σε σημείο που να κλιμακώνονται οι αντιδράσεις -σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα- για τα νησιά του Βορείο και Ανατολικού Αιγαίου. Η κυβέρνηση φαίνεται τώρα να θερίζει τους καρπούς που έσπειρε προεκλογικά -και συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να μην ανακαλεί μεγάλο μέρος της αντιμεταναστευτικής της ρητορικής- με αποτέλεσμα την, μέχρις ενός σημείου αναμενώμενη οργή και αγανάκτηση του κόσμου, την οποία συνοδεύει η πλήρης αποτυχία στην διαχείριση του ζητήματος.

Οι αντιδράσεις που δημιουργούνται, στη καλύτερη περίπτωση, έχουν «θολό» πρόσημο, μην παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από ρατσιστικά κίνητρα, παρά τις όποιες αποσπασματικές και προφορικές δηλώσεις που όντως παρατηρούνται.

Περιφερειάρχης: «Πού ακούστηκε να μη μας δέχεται ο πρωθυπουργός;»

Χαρακτηριστικό της τεταμένης κατάστασης είναι ότι στις κινητοποιήσεις πρωτοστατεί για παράδειγμα ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης, δημιουργώντας πονοκέφαλο στο στρατόπεδο της ΝΔ. Μάλιστα δεν δίστασε να απευθύνει κάλεσμα προς μαθητές, προκαλώντας ακόμα πιο σφοδρές αντιδράσεις, με αναφορές για «παιδομάζωμα» από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του υπουργού, Νότη Μηταράκη, των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Μαζί τους και ο γενικός γραμματέας πρώτης υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

«Οι βουλευτές του νομού είμαστε τρεις και οι δύο της αντιπολίτευσης δεν έχουμε λάβει πρόσκληση», ανέφερε παρόλα αυτά ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, «άρα η συνάντηση του υπουργού έγινε με τον εξής… έναν, κυβερνητικό βουλευτή».

Γεμάτο το λιμάνι της Μυτιλήνης

Για  το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί η συγκέντρωση στην οποία καλεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Δημοτικό Θέατρο για τη Μυτιλήνη, στη Χίο και τη Σάμο. Πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των ομιλιών και της συγκέντρωσης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που μεταδίδει από κοντά το stonisi.gr:

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here