Μέχρι 4,7 Ρίχτερ μάξιμουμ έχουν «δώσει» τα ρήγματα του Μαραθώνα – Ψάχνουν και αν παίζει ρόλο η στάθμη – Θα τη μετράμε για να τη «βγάζουμε» προληπτικά σε αντίσκηνα;

Ο  διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στα «Νέα» αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει «δώσει» η περιοχή ΄τηαντ ο 1957 και έφυτανε τα 4,7 Ρίχτερ.

Με στατιστικά δεδομένα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για μεγαλύτερο σεισμό.

Ρωτήθηκε αν παίζει ρόλο η στάθμη του Μαραθώνα, δηλαδή όταν έχουμε βροχές και ανεβαίνει η στάθμη, οπότε  αυξάνει ο όγκος του νερού, αν αυξάνονται και οι δονήσεις

«Εχει γίνει μεγάλη έρευνα για το κατά πόσο η διακύμανση στη στάθμη των τεχνητών λιμνών επηρεάζει την τοπική σεισμικότητα», είπε. «Υπάρχει δημοσιευμένη από το 1966 μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή Αγγελου Γαλανοπούλου ο οποίος εξέτασε τη μεταβολή της στάθμης της λίμνης του Μαραθώνα και τη σχέση της με τη σεισμική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης κυρίως όταν πέφτει πολύ νερό και η λίμνη «φορτίζει». Δεν έχουμε ελέγξει αν η έρευνα έχει εφαρμογή στον προχθεσινό σεισμό, όμως η σεισμολογία θα πρέπει να παρακολουθεί και άλλες διαδικασίες για να κατανοεί πληρέστερα την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μια έρευνα που μπορεί να γίνει και τώρα συγκρίνοντας τη χρονοσειρά των σεισμών και της στάθμης της λίμνης», απάντησε, χωρίς να δείχνει να ενστερνιζεται με ενθουσιασμό την πρόγνωση σεισμών με βάση το ποσο βρέχει στην Αττικη.

Ποια ρήγματα εντοπίζονται στην περιοχή; Ποιος ο ισχυρότερος σεισμός που έχει εκδηλωθεί εκεί;

Ηταν 4,7 ρίχτερ και εκδηλώθηκε το 1957. Το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί μεγάλοι σεισμοί συμπορεύεται με το ότι στην περιοχή  δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, αυτό είναι αισιόδοξο. Βεβαίως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100%. Οι σεισμοί είναι εστιασμένοι προς τη συγκεκριμένη περιοχή, στο τρίγωνο Μαραθώνα – Αγίου Στεφάνου – Νέας Μάκρης, στις ανατολικές παρυφές της Πεντέλης. Ολα δείχνουν ότι οι προηγουμενες δονήσεις ήταν προσεισμοί του μεγαλύτερου, δηλαδή των 4,2 Ρίχτερ.  Το φαινόμενο έχει αρχίσει να δίνει την εικόνα ενός κύριου σεισμού που ακολουθείται από μετασεισμούς.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here