Με τους 3 μετανάστες που έσωσαν πυρόπληκτους και πήραν την ελληνική ιθαγένεια, ο ΠτΔ: Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη είναι ζήτημα ψυχής

Τους τρεις μετανάστες ψαράδες, τον Μαχμούτ, τον Μωάμεθ και τον Άρβιν, που πολιτογραφήθηκαν τιμητικά Έλληνες, σε ένδειξη αναγνώρισης για την αυτοθυσία τους και τη συνδρομή τους στη διάσωση πυρόπληκτων κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής τον περασμένο Ιούλιο, καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και την ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα που τους συνόδευαν, δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.  

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω και για τη χαρά, αλλά και για τη συγκίνηση που νιώθω σήμερα. Ξαναγυρίζω πίσω, περίπου έναν μήνα πριν, όταν υπέγραφα, ύστερα από την πρόταση του αρμόδιου υπουργού, το Διάταγμα της απονομής της ελληνικής υπηκοότητας σε σας. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι έκανα αυτό το οποίο η Ελλάδα είχε χρέος να κάνει απέναντί σας» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Γύρισα πίσω σ’ εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του καλοκαιριού, στην τραγωδία στο Μάτι. Και εκεί ξαναθυμήθηκα τι θα πει άνθρωπος και τι είναι αυτό το οποίο κάνατε. Αυτό το οποίο κάνατε δείχνει ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι ζήτημα υπηκοότητας. Είναι ζήτημα ψυχής. Και η Ελλάδα σάς υποδέχεται στους πολίτες της, γιατί αυτή είναι η Ελλάδα. Πριν απ’ όλα η Ελλάδα είναι ανθρωπισμός και αλληλεγγύη. Από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, το Έθνος των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει το Έθνος του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως σημείωσε, ο λόγος για τον οποίο απονεμήθηκε τιμητικά στους τρεις ψαράδες η ελληνική ιθαγένεια είναι γιατί με τον τρόπο αυτό γίνονται και Ευρωπαίοι πολίτες. «Και ως Ευρωπαίοι πολίτες μπορείτε να διδάξετε με τον τρόπο σας, με το παράδειγμά σας, σε ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους μας, που δεν αντιλαμβάνονται ποιες είναι οι αξίες της Ευρώπης, να καταλάβουν κι εκείνοι το χρέος τους. Γιατί η Ευρώπη στηρίχθηκε στην αλληλεγγύη. Ας καταλάβουν, λοιπόν, ορισμένοι Εταίροι μας μέσα από το δικό σας παράδειγμα ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή, αλλά έχει και υποχρεώσεις. Και ότι όποιος δεν τηρεί αυτές τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, δεν αξίζει να λέγεται πραγματικός Ευρωπαίος, ιδίως σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς… Να γιατί, λοιπόν, αισθάνομαι περήφανος σήμερα και συγκινημένος ταυτόχρονα: Γιατί μέσα από το δικό σας  παράδειγμα στέλνουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη τούτες τις δύσκολες ώρες, μπροστά σε κρίσιμες Ευρωεκλογές, όπου κρίνεται το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Διότι όλα αυτά τα μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία επιχειρούν να κατεδαφίσουν αυτό το Οικοδόμημα, είναι εκείνα τα οποία βρίσκονται απέναντι σ’ αυτή την τόσο αναγκαία για την Ευρώπη νοοτροπία, που είναι η δική σας νοοτροπία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε πως «είναι πολύ μεγάλη η ευγνωμοσύνη, η χαρά την οποία νιώθουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, γιατί σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή, σ’ εκείνη την τρομερή ημέρα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, με αυταπάρνηση και μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους ψαράδες έσωσαν δεκάδες συμπολίτες μας».

Όπως επισήμανε, η σημερινή μέρα εμπεριέχει κι έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, καθώς στο πρόσωπο των τριών αυτών ανθρώπων «μπορούμε να δούμε τις αξίες του ανθρωπισμού, τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς, σε μια περίοδο που δυστυχώς βλέπουμε στη χώρα μας και στην Ευρώπη να σηκώνουν κεφάλι φωνές ρατσιστικές, μισαλλόδοξες, ξενοφοβικές. Είναι το δικό σας παράδειγμα η καλύτερη απόδειξη για το πώς η ελληνική κοινωνία ήταν, είναι και θα παραμείνει μια κοινωνία αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς, μια κοινωνία η οποία έχει έγνοια για τον συνάνθρωπο. Και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτήν σας την προσφορά» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι «είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικό και κρίσιμο να αποδώσουμε την ιθαγένεια και σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους μας, οι οποίοι, σύμφωνα με τον νόμο, πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, Και γι’ αυτό έχουμε ήδη καταθέσει και στην Βουλή και τις επόμενες μέρες θα γίνει νόμος του κράτους, εκείνες τις ρυθμίσεις που θα απλοποιήσουν και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες, έτσι ώστε όλοι όσοι το δικαιούνται να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, να γίνουν ισότιμα και ουσιαστικά μέλη της ελληνικής πολιτείας, γιατί αυτό σημαίνει ευνομούμενη κοινωνία και πολιτεία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here