Mε τιμές τσάρου δεκτός στη Σερβία ο Πούτιν – «Εμείς δεν σας πιέζουμε να διαλέξετε», είπε – Συνελήφθη 20χρονος με όπλο sniper

Mε εξαιρετικες τιμές υποδέχονται στο Βελιγράδι τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα δώσει μάχη για να μην ενταχθεί και η Σερβια στο ΝΑΤΟ και δηλώνει ότι «δεν ειμαστε εμείς εκείνοι που σας αναγκάζουμε να επιλέξετε στρατόπεδο»

Εν τω μεταξυ συνελήφθη ενας νεαρός μουσουλμάνος Σέρβος, 20 ή 21 ετών, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε όπλο μεγάλου βεληνεκους και θεωρείαι υποπτος οτι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Πούτιν. Στο σπίτι του βρέθηκε και σημαια του ISIS

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και η κυβέρνησή του κινητοποίησε εδώ και εβδομάδες τον κρατικό μηχανισμό της χώρας, αλλά και τον κομματικό, ώστε να γίνει “λαϊκό προσκύνημα” κατά την υποδοχή του Πούτιν. Χιλιάδες Σέρβοι με σερβικές και ρωσικές σημαίες παρατάχθηκαν σε κεντρικές οδους  από όπου θα περνούσε η αυτοκινητοπομπή με τον Πούτιν.

Η σέρβικη αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ο (δεξιος) Βουσιτες για να μαζέψει κόσμο έταξε 20 ευρώ (σε μετρητά και… γάλα) και γενικά οι  αντιπολιτευομενοι θεωρουν ότι οι Σέρβοι πρέπει να γινουν «πιο Ευρωπαίοι»

Ο σερβικός λαός κρατά επι χρόνια πάντως φιλορωσικη στάση και λατρεύουν τον Πουτιν -έχουν δώσει σε χωριό το όνομα του, του έχουν κέρινο ομοιωμα και δεκάδες καφενεια ονομάζονται «Πούτιν» σε όλη τη χώρα. Οι δεσμοι είναι οικονομικοί, πολιτικοι αλλά και θρησκευτικοι -οι Σέρβοι είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί.

 

ΤΟ ΝΑΤΟ και η ΕΕ

Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο τα Σκόπια θα γινουν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και αφού όλοι οι γειτονες της Σερβιας θα ειναι ενταγμένοι σε αυτο, η σερβικη κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανια

Η Σερβία, αν και πιστός σύμμαχος της Ρωσίας, επιδιώκει ταυτόχρονα τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Δεν έχει ακολουθήσει τη Δύση στο θέμα του εμπάργκο κατά της Ρωσίας λόγω του Ουκρανικού ζητήματος, ενώ έχει δηλώσει πως θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ (λόγω και των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που υπέστη την άνοιξη του 1999), κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τη Μόσχα. Εντούτοις όλο και περισσότεροι  στη Σερβια θεωρουν ότι ρεαλιστικα πρέπει να πουν «περασμένα-ξεχασμένα» για το Νατοϊκό σφυροκόπημα της πατρίδας τους και να ενταχθουν στη Βορειοατλαντικη συμμαχια

ΔΕΝ ΕΘΕΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΜΑΣ ή ΑΥΤΟΥΣ

Σε χτεσινή συνέντευξή του ο Πούτιν, ειπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σε αντίθεση με τους Δυτικους, δεν ειμαστε εμείς εκείνοι που  θέτουμε το τεχνητό δίλημμα στο Βελιγράδι να διαλεξει ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ», είπε. «Και με εκπλήσσει η χλιαρή αντιδραση της ΕΕ στην αποφαση του Κοσσόβου να αποκτήσει κανονικό στρατό  Οι Σέρβοι που ζουν εκεί το βιώνουν αυτο ως άμεση απειλη για την ασφάλειά τους.  Και υπάρχει ο κινδυνος να κλιμακωσει τις εντάσεις στην περιοχή. Ούτε την ΕΕ την ιδια τη συμφέρει να κάνει τα στραβα μάτια σε τέτοιες μονομερεις ενέργειες που κατάορα παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες. Ομως οι ΗΠΑ και κάποιες δυτικές χώρες (σ.σ. της ΕΕ) θέλουν να διασφαλισουν την απόλυτη κυριαρχία τους στην περιοχή.»

«Το 1999 χωρις καμια έγκριση απο τον ΟΗΕ παρανομως το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία και απέκοψε δια της βίας την αυτόνομη επαρχια του Κοσσόβου Και το 2008 η Ουασιγκτον και οι σύμμαχοι της αναγνώρισαν την παράνομη ανεξαρτοποιηση του Κοσσόβου. Το 2017 παρά την αντιθεση άποψη του λαου του, το Μαυροβουνιο απορροφήθηκε από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι ο βασικος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.  Το 2017, παρά την αντίδραση του πληθυσμού του Μαυροβουνίου, η χώρα μπήκε τελικά στο ΝΑΤΟ. Φοβήθηκαν να κάνουν  δημοψήφισμα σχετικά με αυτό και ως αποτέλεσμα το Μαυροβούνιο συνεχίζει να περνάει μια περίοδο αστάθειας. Πέρσι, λόγω της βεβιασμένης προσπάθειας να μπει στο ΝΑΤΟ και η Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει ξεκινήσει ακόμη και η διαδικασία της αλλαγής του Συντάγματος και της αλλαγής του ονόματος της χώρας, δηλαδή της αναθεώρησης των δικαιωμάτων της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας. Και παράλληλα αγνοήθηκε η θέληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων κι έτσι το δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου για την αλλαγή της ονομασίας απέτυχε, αλλά η εξωτερική πίεση συνεχίστηκε. Η Ρωσία, γνωρίζει  πόσο περίπλοκα είναι τα Βαλκάνια και η ιστορία της περιοχής και θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το στρατηγικο ρόλο της Σερβιας για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Επιπλέον, οι ρωσικές επενδύσεις στη σερβική οικονομία έχουν ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια.»

Για το φαινομενικα θρησκευτικό ζήτημα της αυτοκεφαλίας  της ουκρανικής εκκλησιας είπε:

«Προσπαθουν να νομιμοποιήσουν τις ουκρανικές σχισματικές τάσεις, Όμως αυτό δεν ανησυχεί καθόλου την ηγεσία της Ουκρανίας, ούτε τις ΗΠΑ, γιατί η νέα εκκλησιαστική δομή είναι αποκλειστικά  πολιτικό σχέδιο. Ο δικός τους βασικός στόχος είναι να χωριστούν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας και να βαθύνει όχι μονον το εθνικό αλλά και το θρησκευτικό χάσμα  ανάμεσα τους. Δεν είναι τυχαίο που το Κίεβο μιλάει πλέον για την τελική απόκτηση της ανεξαρτησίας από τη Ρωσία”.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here