Με στρατιωτική επέμβαση απειλούν οι «γείτονες» τη Βενεζουέλα

Ο Λουίς Αλμάγκρο, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) δήλωσε χθες Παρασκευή ότι

«Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο που ευθύνεται για τη σοβαρή οικονομική, ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση που διέρχεται η χώρα».

Το δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Κούκουτα της Κολομβίας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Ο επικεφαλής του ΟΑΚ, τον οποίο ο Μαδούρο κατηγορεί για «ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας» στήριξε τη δήλωσή του επικαλούμενος «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητες» που έχει διαπράξει ο ίδιος ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ενάντιον του λαού της.

«Μπροστά στα δεινά του λαού, την έξοδό του απο τη χώρα, που την προκαλεσε η  κυβέρνηση της Βενεζουέλας, θα πρέπει πρώτα να γίνουν διπλωματικές ενέργειες, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια», είπε.

Ο Αλμάγκρο ολοκλήρωσε χτες μια τριήμερη επίσκεψη στην Κολομβία «για την ενημέρωσή του για τα μεταναστευτικά κύματα πολιτών της Βενεζουέλας», και  κατηγόρησε την «δικτατορία» του Νικολάς Μαδούρο για την άρνησή της να δεχτεί  ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Όπως ανέφερε, η εξουσία της Βενεζουέλας χρησιμοποιεί «τα βάσανα, την πείνα, την έλλειψη φαρμάκων και κατασταλτικά μέσα για να επιβάλει την πολιτική της βούληση στο λαό».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η χώρα έχει πληθυσμο 32 εκατομμύρια αλλά περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο πολιτες την έχουν εγκαταλείψει από το 2015 σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το 90% από αυτούς αναζητεί καταφύγιο στις χώρες της περιοχής.

Έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα για την μεταναστευτική κρίση της Βενεζουέλα, ζήτησαν από το Καράκας «να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια» για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές.

O Ουρουγουανος Αλμάγκρο, παρότι εμφανιζεται ως ουδέτερος, είχε καταγγείλει τον Μαδουρο ως δικτάτορα ήδη απο το 2015, δηλαδή προτου εκδηλωθεί η τρομερή κριση. Επειδή μέρος του υποτιθέμενου ουδέτερου και «αντικειμενικού» κυρους του  το αντλεί απο το γεγονος ότι υπηρέτησε  ως υπυργός Εξωτερικων υπο τον άμεμπτο και εξαιρετικό πρόεδρο της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα (τον πιο σεμνό πρόεδρο του κόσμου που συνέχισε να πηγαινει με το λεωφορείο στο αντίστοιχο ΙΚΑ  για φάρμακα όντας πρόεδρος για μια πενταετία και προερχόταν απο τους Τουπαμάρος), ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης  αναγκάστηκε να βγάλει ανακοινωση που τον αποκηρύσσει.

Pepemujica2.jpg

«Λυπάμαι για το δρόμο που  διαλέγεις και σε αποχαιρετώ», έγραψε το 2016 στον πρωην συνεργάτη του.

Ο περίφημος Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ξεκίνησε με μέλη22 κράτη της Λατινικής Αμερικής και χώθηκαν και οι ΗΠΑ, εν συνεχεία μπήκε «για ξεκάρφωμα» και ο Καναδάς και άλλα 14 κυρίως νησιωτικά κράτη (ολα πάντως  λατινόφωνα πλην Καναδά και ΗΠΑ)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here