Με πρότυπο(προσβασιμότητας) Κομοτηνής και νου (στρατηγικό) Βερολίνου…

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

“Ξεκινώντας από τις καλές πρακτικές όπως αποτυπώνονται στο παράδειγμα της Κομοτηνής. Με στόχο την σταδιακή πανελλαδική τους διάχυση”.

Το Συνέδριο και Εργαστήριο με θέμα “Προσβάσιμος τουρισμός: ώθηση και προκλήσεις” που ολοκληρώθηκε το διήμερο 13 – 14 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει σε σχέση με τα πολλά αντίστοιχα που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια μια ιδιαιτερότητα: Είναι η πρώτη επίσημη δημόσια συζήτηση σχετικά με τα “πώς” και τα “γιατί” της αναβάθμισης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος ώστε να είναι προσβάσιμο στα εμποδιζόμενα άτομα, στην οριοθέτηση της οποίας τον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν έχουν εγχώριοι φορείς αλλά η πολυσυζητημένη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια Ελληνογερμανική Συνέλευση. Ο συσταθείς το 2013 φορέας “για την ανάπτυξη της συνεργασίας δήμων και περιφερειών” συντονιστής του οποίου ανέλαβε ο Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ.

perpato2

Συνεργάτες της διοργάνωσης και “στο πλευρό” της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ήταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμος Κομοτηνής, το Ίδρυμα Hanns-Siedel και ο σύλλογος ΑμεΑ Κομοτηνής “ΠΕΡΠΑΤΩ”. Για τον τελευταίο, επιβάλλεται να σημειωθεί ότι με την πρωτοπόρο δράση του τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, η οποία τηρουμένων των τοπικών αναλογιών και δυνατοτήτων θεωρείται και είναι πράγματι περιοχή πρότυπο με κριτήριο τα επίπεδα προσβασιμότητας του τουριστικού προϊόντος.

Για την ιστορία, το διήμερο συνέδριο και το εργαστήρι (workshop) με το οποίο οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν, ασχολήθηκαν με όλα τα βασικά ζητήματα που πραγματεύονται τα συναφή συνέδρια: Αλυσίδα παροχής τουριστικών υπηρεσιών, σήμανση/πιστοποίηση των προσβάσιμων ταξιδιών, ανάπτυξη προτύπων ποιότητας, κατάρτιση μέτρων για την αναγνώριση των παρόχων τουριστικών υπηρεσιών.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here