Mε Πανελλαδικές και οι Λιμενικοί από το 2019

Με πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνεται η εισαγωγή στις σχολές Λιμενικών, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, η εισαγωγή  στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων, Δοκίμων Υπαξιωματικών και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων – Ελληνικής Ακτοφυλακής, από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 και στο εξής θα πραγματοποιείται με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η  πρόσβαση σε αυτές θα γίνεται από το Επιστημονικό Πεδίο «Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών», το Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» και το Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής».
Η Σχολή Λιμενοφυλάκων  εδρεύει στον Πειραιά και η εκπαίδευση διαρκούσε  έξι μήνες. Κατά τη διάρκειά της οι Δόκιμοι διέμεναν και σιτίζονταν στη Σχολη και μετά την αποφοίτησή τους ονομάζονται Λιμενοφύλακες και εντάσσονται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Αποστρατεύονται, ανάλογα με τα προσόντα τους, με το βαθμό του Ανθυπασπιστή ή Σημαιοφόρου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την εισαγωγή μέχρι τώρα, είχαν οι Έλληνες πολίτες, κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (τύπου Λυκείου). Για την εισαγωγή τους στη Σχολή οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε υγειονομικές και ψυχοτεχνικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες και εξετάζονται σε μαθήματα (γραπτά), σύμφωνα με την εκάστοτε προκήρυξη.

Πρέπει οι ανδρες πάντως να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και αυτό δεν ξέρουμε πώς θα λυθεί ως προβλημα -δηλαδή θα δίνουν πανελλαδικές μετα την ολοκληρωση της θητείας;

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υψος 1,70 και να περάσουν από ειδικές αθλητικές δοκιμασίες, που είναι κοινές για υπαξιωματικούς και λιμενοφύλακες. Στο πρώτο στάδιο άνδρες και γυναίκες εξετάζονται στην κολύμβηση σε απόσταση 50 μέτρων , η οποία θα πρέπει να διανυθεί εντός ενός λεπτού και 30 δευτερολέπτων. Όσοι κάνουν μεγαλύτερο χρόνο ή δεν μπορέσουν να κολυμπήσουν, αποκλείονται αυτομάτως από το επόμενο στάδιο.
Στη συνέχεια οι επιτυχόντες καλούνται να υποβληθούν στα εξής αγωνίσματα, επιτυγχάνοντας τα αντίστοιχα όρια επίδοσης: ● Άλμα εις μήκος με φόρα 3,60 μέτρα ● Δρόμος 800 μέτρων σε χρόνο 3 λεπτών και 30 δευτερολέπτων (μία προσπάθεια)
● Δρόμος 100 μέτρων σε χρόνο 16 δευτερολέπτων (μία προσπάθεια)
● Ρίψη σφαίρας (βάρους 7,260 κιλών ) σε απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρων , ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες).

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των υγειονομικών και αθλητικών δοκιμασιών τους,  οι υποψήφιοι  έως τώρα έδιναν γραπτές εξετάσεις στα  Ελληνικά: Έκθεση ιδεών, στο μάθημα  Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους πολιτικούς θεσμούς: Βασικές αρχές της πολιτικής επιστήμης και επιστήμης του Δικαίου στον σύγχρονο κόσμο, στην Ιστορία: Γενικές γνώσεις νεώτερης και σύγχρονης Ιστορίας και σε μια  Ξένη γλώσσα: Ανάπτυξη ορισμένου θέματος στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, ώστε να διαπιστωθεί η ικανότητα των υποψηφίων προς διατύπωση.

Η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων εντάσσεται στην ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στην ανώτερη βαθμίδα. Στην πρώτη Σχολή η φοίτηση θα έχει διάρκεια 4 ετών, αντί εννέα μηνών και στη δεύτερη Σχολή η διάρκεια φοίτησης θα είναι στο εξής δύο χρόνια αντί για έξι μήνες, όπως προβλέπει ο νόμος 4504/2017. Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020, και για πρώτη φορά, η εισαγωγή στις δύο σχολές θα γίνεται μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων, γεγονός που διασφαλίζει την διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν τα δύο νέα Προεδρικά Διατάγματα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αναβαθμίζονται οι δύο σχολές, η εκπαίδευση που παρέχουν, καθώς και η κατάρτιση των νέων στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Επιπλέον εξασφαλίζεται σταθερή, κάθε χρόνο, ροή νέων στελεχών στο Λιμενικό Σώμα.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των Σχολών ετοιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών, προς αντικατάσταση των σημερινών, οι προδιαγραφές των οποίων ανταποκρίνονταν οπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας  στις προδιαγραφές των δεκαετιών του ‘50 και του ’60. Με τον τρόπο αυτό τα προγράμματα σπουδών θα ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα και τα νέα στελέχη του Σώματος θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here