Με μεταβατική περίοδο 5ετίας οι αυξήσεις ορίων ηλικίας στα 67 και στα 62 έτη

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Μέσα από μια μεταβατική περίοδο πενταετίας εκτιμάται ότι, τελικά, θα αυξηθούν στα 67 για πλήρη και στα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη γήρατος –και- τα χαμηλότερα όρια ηλικίας, τα οποία εξακολουθούν να προβλέπονται στις διατάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης οι οποίες παραμένουν σε ισχύ. Εφόσον το σενάριο αυτό επικρατήσει με την ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εταίρους – δανειστές, τότε αυτό θα σημάνει ότι, πριν «κλείσουν» τα 60 έτη της ηλικίας τους, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν όσοι θα έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις μέχρι και το τέλος του 2020.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες του presspublica.gr, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» φαίνεται να επιμένουν στην άμεση αύξηση (στα 67 για πλήρη και στα 62 για μειωμένη σύνταξη) των ηλικιακών ορίων που εξακολουθούν να υφίστανται με τις διατάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης οι οποίες έχουν απομείνει, μετά την «καταιγίδα» των μέτρων – «γκιλοτίνα» της περιόδου 2010 – 2014. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ φέρονται να ζητούν αυτή η αναπροσαρμογή να γίνει με «συνταγή Βρούτση», δηλαδή με νομοθετικές διαδικασίες – «εξπρές», άμεσα, χωρίς καμιά μεταβατική περίοδο όπως έγινε και στις αρχές του 2013, όταν ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Βρούτσης, προώθησε την αύξηση των ηλικιακών ορίων μέσα σε μια νύχτα.

Σημειώνεται ότι από την σαρωτική αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 και στα 62 έτη, για πλήρη και μειωμένη σύνταξη γήρατος, αντίστοιχα, την εποχή εκείνη «γλύτωσαν» ελάχιστες εξαιρέσεις ασφαλισμένων (κυρίως στο Δημόσιο και στα πάλαι ποτέ ισχυρά Ειδικά Ταμεία).

Η αντιπρόταση της κυβέρνησης

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες φέρονται να θέτουν «βέτο» στην πρόταση των δανειστών. Αρχικά, η κυβέρνηση ήταν κάθετα αρνητική σε οποιαδήποτε, περαιτέρω, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για να υπάρξει συμφωνία μέσα από έναν «έντιμο συμβιβασμό», τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας μοιάζουν να έχουν κάνει ένα «βήμα» πίσω ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αυξήσεις ηλικιακών ορίων να γίνουν μέσα από μια μεταβατική περίοδο δεκαετίας.

Τι σημαίνει αυτό; Τόσο όσοι ήδη συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα όρια ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης για πρόωρη -πριν από τη συμπλήρωση των 62 ετών της ηλικίας τους- συνταξιοδότηση, όσο και αυτοί οι οποίοι έχουν τα απαραίτητα χρόνια ασφάλισης αλλά δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το ηλικιακό όριο, εφόσον η κυβερνητική πρόταση γίνει δεκτή, θα μπορέσουν να αποφύγουν δυσμενείς αλλαγές εάν συμπληρώσουν τα κριτήρια που θα θέτει ο νόμος μέχρι και το 2025.

Δύσκολη η μεταβατική περίοδος 10ετίας

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η κυβερνητική πρόταση για μια τόσο μεγάλη μεταβατική περίοδος φαντάζει σχεδόν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους – δανειστές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιο πιθανό, στην καλύτερη περίπτωση, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» να αποδεχθούν μια μεταβατική περίοδο 5 ετών. Την ανάγκη μεταβατικής περιόδου μιας πενταετίας έχουν «φωτογραφήσει» από τη δεκαετία του 1990 και μετά, μέσα από τη νομολογία, και τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και, όπως αναφέρουν δικηγόροι ειδικευμένοι στα ασφαλιστικά, «αυτό το γεγονός αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στη διαπραγμάτευση».

Τι αναφέρει ο «νόμος Λοβέρδου»

Εξάλλου, μια πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή συμπίπτει και με το σκεπτικό του ασφαλιστικού «νόμου Λοβέρδου» (3863 του 2010), δηλαδή ενός από τα πρώτα νομοθετικά «προϊόντα» των μνημονιακών πολιτικών, όπως και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 3 του άρθρου 11 του εν λόγω νόμου ορίζεται: «Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 10 του παρόντος νόμου και σε καταστατικές ή γενικές διατάξεις νόμων, ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από 1.1.2021 και κατά την πρώτη εφαρμογή της, λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή της δεκαετίας 2010 έως και 2020. Από 1.1.2024 τα ανωτέρω όρια ανακαθορίζονται ανα τριετία. Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εκδίδεται κατά το τελευταίο έτος κάθε περιόδου με βάση τους σχετικούς δείκτες που προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat και αφορούν στην επόμενη περίοδο».

Επισημαίνεται ότι η μοναδική διαφοροποίηση ως προς το περιεχόμενο του συγκεκριμένου νόμου αφορά στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας που έγιναν την περίοδο Βρούτση έχοντας ήδη τοποθετήσει το «πήχη» των ηλικιακών ορίων στα 67 έτη για πλήρη και στα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here