Με μαζικά συλλαλητήρια απαντούν οι φοιτητές ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη

Με μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις κλιμακώνει σήμερα η εκπαιδευτική κοινότητα τις διαμαρτυρίες ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη.
Το νομοσχέδιο συζητείται αυτή την εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή και την αντίθεσή τους σε αυτό έχουν ήδη εκφράσει  δυναμικά πρυτάνεις, κοσμήτορες, καθηγητές, φοι΄τητές και μαθητές.

«Να μην τολμήσουν να το ψηφίσουν», «Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία – διαγραφές – πειθαρχικές», «Ανοίξτε τις σχολές» έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών της Αθήνας, οι οποίοι φορώντας μάσκες πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω οι κάμερες από τις σχολές» φώναξαν χαρακτηριστικά οι νέοι και οι νέες.

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο, ενώ κλειστός παραμένει με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. από τις 11:00 ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο».

                Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Στη συμπρωτεύουσα προκλήθηκε ένταση, όταν στο τέλος της κινητοποίησης ομάδα συγκεντρωμένων κινήθηκε προς την πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, αλλά αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος της Ροτόντας την εμπόδισαν.

Ορισμένα άτομα πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που απάντησαν με χρήση χημικών, με αποτέλεσμα για λίγα λεπτά να γίνει αποπνικτική η ατμόσφαιρα η περιοχή του Συντριβανίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες απαιτούν από την κυβέρνηση την απόσυρση του αυταρχικού νομοσχεδίου, που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως δραστική μείωση των εισακτέων, ανώτατο όριο στη φοίτηση, θέσπιση αυστηρού πειθαρχικού δικαίου και την ίδρυση αστυνομικού σώματος, που θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ. Και ζητούν από την κυβέρνηση αντί να δώσει τα 30 εκατομμύρια που προορίζει για πανεπιστημιακή αστυνομία σε μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τόνιζε η ΟΛΜΕ στο κάλεσμά της. «Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί», σημειώνει, από την πλευρά της, η ΔΟΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here