Με ματωμένα ρούχα, μιλούσε για τα παιδικά του χρόνια ο 80χρονος που σκότωσε την συμβία του

Με ματωμένα ρούχα και ανίκανος να θυμηθεί ακόμα και το όνομά του συνελήφθη ενώ περιφερόταν στους Αγίους Αναργύρους ο ανοϊκός 80χρονος που σκότωσε την 77χρονη συμβία του με ένα τηλεκοντρόλ.

Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή  χτες το πρωί απο το γιο της στο σπίτι της στην οδό Κοδριγκτώνος, στον Άγιο Παντελεήμονα Αθηνών,  όπου ζουσε με τον 80χρονο σύντροφό της -ήταν και οι δύο Αιγυπτιώτες, δηλαδή Ελληνες εξ Αιγύπτου. Ο 80χρονος είχε παρουσιάσει όμως τα τελευταία χρόνια  άνοια και τάσεις φυγής. Ο γιος της γυναίκας εξεπλάγη με το έγκλημα και είπε ότι ο γέροντας ποτέ δεν ήταν επιθετικός, απλώς «τα έχανε» και παρουσίαζε μανία καταδιώξεως. Είναι όμως  πιθανό το θύμα να προσπάθησε να τον σταματήσει και ο γέροντας να παρουσίασε σοβαρό ψυχωσικό επεισόδιο. Πιθανόν να  θεώρησε ότι δεχόταν δολοφονική επίθεση από τον εχθρό που φανταζόταν ότι τον καταδίωκε, οπότε αν η γυναίκα επεδίωξε  να τον συγκρατήσει να μη βγει στους δρόμους μέσα στη νύχτα, εκείνος αντέδρασε ουσιαστικά εν αμύνη μέσα στο ταραγμένο του μυαλό.  Στην άνοια δυστυχώς οι παραισθήσεις και οι παρανοϊκές ψυχωσικές  αντιδράσεις είναι αρκετά συνηθισμένες.

Αστυνομικοί και εισαγγελείς εχουν μπερδευτεί μια που συχνά δυστυχώς αντιμετωπίζουν δολοφονίες με δράστη σχιζοφρενή, αλλά σχεδόν ποτέ έγκλημα από άτομο με άνοια. Η άνοια πιθανόν να διασφαλίζει στον γέροντα το ακαταλόγιστο, εντούτοις δεν ειναι απόλυτα σαφές αν υπήρχε ή όχι πρόθεση, μια που εκατοντάδες γέροντες και γερόντισσες παρουσιάζουν άνοια και επιθετικότητα, χωρίς εντούτοις να  φονεύουν κανέναν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα με άνοια παίρνουν ειδική αγωγή και όταν το πρόβλημα οξύνεται (για παράδειγμα χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο γιατί βλέπουν να  υπάρχει πόρτα και προσπαθούν να διασχίσουν τον τοίχο) τότε πλέον απαιτείται για το πρόβλημά τους εξειδικευμένη φροντίδα σε ειδικές κλινικές. Οι περισσότερες από αυτές είναι δαπανηρές, ειδικά εκείνες που έχουν κάπως ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης είναι δε πολλές εκείνες που ως μόνη λύση προτείνουν την ισχυρή καταστολή και συχνά το δέσιμο του ασθενούς στο κρεβάτι της κλινικής….

Στην κατάθεσή του ο δράστης άλλοτε αναφερόταν στο παρόν και άλλοτε στο παρελθόν, έχοντας αρκετή διαύγεια για τα παιδικά του χρόνια, όμως όχι για τα πρόσφατα γεγονότα στη ζωή του. Οι αστυνομικοί δυσκολεύτηκαν πολύ να του πάρουν κατάθεση και δεν ξέρουμε αν το γεγονός ότι για το φόνο χρησιμοποιήθηκε τηλεκοντρόλ είναι απόρροια της κατάθεσης ή εύρημα των αρχών. Πάντως έγινε γνωστό ότι ο δράστης χτύπησε την άτυχη γυναίκα με γροθιές αλλά και με το τηλεκοντρόλ (το τηλεκοντρόλ βρέθηκε τσακισμένο….). Εν συνεχεία ο δράστης χρησιμοποίησε για πνιγμό και το μαξιλάρι και έφυγε απο το σπίτι έτσι όπως ήταν και -κυριολεκτικά- πήρε τους δρόμους, πιστεύοντας μάλλον ότι έπρεπε να απομακρυνθεί για να γλιτώσει από όσους τον κατέτρεχαν. Οταν τον βρήκαν οι αστυνομικοί ήταν σχετικά ήρεμος, αλλά δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον και μιλούσε χωρίς ειρμό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here