Με Γ. Παπακωνσταντίνου και 3 ερωτήματα ξεκινά η εξεταστική για τα μνημόνια

Με το δόγμα «καμία συγκάλυψη – καμία στοχοποίηση» αρχίζουν στις 14 Μαΐου οι ανοιχτές συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των Μνημονίων οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου. Όπως έγινε  μάλιστα γνωστό η Εξεταστική Επιτροπή θα μπει αμέσως στα βαθιά καλώντας κατά προτεραιότητα σε ακρόαση τους  μάρτυρες-κλειδιά.

«Η αλήθεια είναι λυτρωτική. Θα διερευνήσουμε ως το κόκκαλο ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες και θα τις αποδώσουμε στο βαθμό που μπορούμε» ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας ο οποίος ανέλαβε Πρόεδρος της Επιτροπής με απόφαση της πλειοψηφίας. Ο κ. Βίτσας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη πρόταση της πλειοψηφίας να συνεδριάζει δημόσια η Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη διαφάνειας και να αποφευχθεί το προηγούμενο παραποίησης των συζητήσεων. «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία  συγκάλυψης αλλά ούτε και θα επιτρέψουμε την στοχοποίηση προσώπων» διαβεβαίωσε ο κ. Βίτσας και ξεκαθάρισε: «δεν θα αφήσουμε κανέναν έρμαιο !» Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι μόνο αν υπάρξουν «παραπάνω από αποχρώσες ενδείξεις» θα πάρουν το δρόμο τους κάποιες υποθέσεις (πολιτικών ή μη) προς τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Βίτσας διατύπωσε επίσης τα τρία ερωτήματα που θα διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή. 1ον Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πολιτική του Μνημονίου; 2ον Η καταστροφή της χώρας και των πολιτών με τα Μνημόνια ήταν αναγκαία; 3ον Υπάρχουν συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος που κέρδισαν από τα Μνημόνια; Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα τιμήσει την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που την κάλεσε να εξετάσει τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα και τους πολίτες σε φτωχοποίηση, ανεργία και στέρηση των δικαιωμάτων τους με την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία απεδείχθη ομολογουμένως το δρόμο τους.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σειρά των μαρτύρων που θα κληθούν στην επιτροπή ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αλλά απεκάλυψε ότι στόχος είναι να κληθούν πρώτοι οι μάρτυρες «κλειδιά». Σημείωσε, μάλιστα, με νόημα ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε κάποιες αναφορές στην απολογία του στο ειδικό δικαστήριο για το ζήτημα του Μνημονίου οι οποίες αξίζουν να διερευνηθούν. Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής παραδέχθηκε, πάντως, ότι ακόμη δεν έχει πάρει το υλικό των δικογραφιών στα χέρια του και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες από αυτές θα αξιοποιηθούν.

Επιφυλάξεις από τη ΝΔ για τη δημοσιότητα των συνεδριάσεων

Υπέρ της δημοσιότητας των συνεδριάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές-μέλη της συμπολίτευσης που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή (ΝΔ και Ανεξάρτητοι Έλληνες). Ο βουλευτές της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου εξέφρασε, όμως, επιφυλάξεις. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι θα επιχειρήσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για το θέμα. «Προτιμώ να λειτουργούμε με την πειθώ και όχι με την πλειοψηφία» επισήμανε.

Μ.Χ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here