Με γαλλογερμανικό χάρτη του 1912 παλεύουν οι Σκοπιανοί να αλλάξουν τα ελληνικά σχολικά βιβλία ιστορίας

Σύμφωνα με  σκοπιανή ιστοσελίδα, Ελληνες μέλη της μικτής ελληνοσκοπιανής επιτροπής για την αναθεώρηση των σκοπιανών αλλά και των ελληνικών βιβλίων ιστορίας, έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν με παραίτηση αν ο Ζάεφ δεν «μαζέψει» αυτους που ζητούν «απίστευτες αλλαγές» στα ελληνικά σχολικά βιβλία.

Το expres.mk αναφέρει πως η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα αιτήματα που έχουν καταθέσει οι γείτονες, ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση για απόσυρσή τους προς τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

skop09

Με βάση αυτό το γαλλικό και γερμανικό χάρτη του 1912 επιδιώκουν οι Σκοπιανοί να αλλάξουν τα σχολικά μας βιβλία, «αποδεικνύοντας» ότι μόνο στη Χαλκιδική ζούσαν Ελληνες:  με έντονο ροζ είναι  ο τουρκικος πληθυσμός με μπλε ο ελληνικός,   με κίτρινο ο αλβανικός πληθυσμός και με ροζάκι-μωβ οι Κουτσόβλαχοι Ολα τα  ασαφή πρασινοκίτρινα είναι σλαβόφωνοι και Βούλγαροι, ένας αχταρμάς στο μυαλό του χαρτογράφου,  με ανοιχτό πράσινο οι Βούλγαροι κι ακόμα πιο ανοιχτό οι Σλάβοι της Μακεδονιας όπως αναφέρει ο χάρτης του  1912. Με πιο σκουρο πράσινο είναι οι Σερβοκροάτες γενικώς  και με λαδί σκούρο οι Σέρβοι που μιλούν αλβανικά και χαρακτηρίζονται αρναούτηδες

Ο χάρτης βεβαια αβαντάρει τους Βουλγάρους, αλλά αυτό δεν ενοχλεί τους Σκοπιανους.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι τα ελληνικά αιτήματα προς την σκοπιανή αντιπροσωπεία  ”ήταν ελάχιστα και ήσσονος σημασίας» αλλά τα «μακεδονικά αιτήματα, βραχυκύκλωσαν τους Ελληνες»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλος της ελληνικής επιτροπής απείλησε με παραίτηση εάν δεν αποσυρθούν από το τραπέζι οι απαιτήσεις των γειτόνων, κάνοντας λόγια για επιχειρούμενη παραποίηση της ιστορίας.

« Εάν τα Σκόπια με τους χειρισμούς τους κατορθώσουν να αλλάξουν τα στοιχεία που υπάρχουν στην ελληνική ιστοριογραφία, τότε ενδέχεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο ελληνικό κοινό, που δεν θα μπορέσει να δεχθεί ότι οι Σκοπιανοί  όπως μας ονομαζουν, αλλάζουν την ελληνική ιστορία  24 αιώνων» γράφει με αυταρέσκεια η ιστοσελίδα.

Το expres.mk συνοδεύει το δημοσίευμα με τον χάρτη του 1912 που ουσιαστικά παρουσιάζει τις σκοπιανές αξιώσεις στην ελληνική Μακεδονία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση και πληροφόρηση για τα όσα αναφέρει το σκοπιανό δημοσίευμα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ή τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (που χειρίζεται τις αλλαγές)  κ.Μάρκο Μπόλαρη.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here