Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν για τους «χαμηλούς» εμβολιασμούς

Στο κενό φαίνεται πως πέφτει άλλη μια επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει ότι η χώρα μας καταγράφει πολύ υψηλό εμβολιασμών κατά της νόσου Covid-19, σε μια χρονική περίοδο που επιδιώκεται το άνοιγμα του τουρισμού, με ό,τι κινδύνους ενέχει αυτό για νέα έξαρση της πανδημίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή», η Ελλάδα βρίσκεται στην ουρά της Ευρώπης στο πεδίο των εμβολιασμών και ειδικότερα «τελευταία σε ρυθμό εμβολιασμών στην Ε.Ε.» και «τρίτη από το τέλος στη χορήγηση εμβολιαστικών δόσεων». Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι «καταρρίπτεται το success story της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό» και ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε δυσχερή θέση λίγο πριν το άνοιγμα «απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές της χώρας μας, οι οποίοι πλεονεκτούν στα ποσοστά εμβολιασμένων»

Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί δεν δικαιώνουν τον επικοινωνιακό ενθουσιασμό της κυβέρνησης, καθώς η τελευταία δεν έχει φροντίσει να εμβολιάσει εγκαίρως τις ευπαθείς ομάδες, με συνέπεια η χώρα μας να καταγράφει –αναλογικά– υψηλό αριθμό θανάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (διαβάστε το σχετικό, αναλυτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στο φύλλο της Δευτέρας, 10 Μαΐου).

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους (και που αναφέρει η «Αυγή»):

  • Στους πολίτες άνω των 85 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 68% αν προσθέσουμε και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση (68% είναι μαζί με τα ραντεβού).
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% μαζί με τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 58% και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 74%.
  • Στην ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 40% και ανέρχεται με τα ραντεβού στο 74%.
  • Στους 60-64 το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και θα φτάσει μόλις το 67% με τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση επέλεξε την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά να δώσει ξεκάθαρες και επί της ουσίας απαντήσεις. Καταρχάς, εξαπέλυσε πυρά –διά της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη– εναντίον της  Έφης Αχτσιόγλου, σχετικά με όσα είχε αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδικτυακή εκδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βλέπει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία.

Στη συνέχεια, η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της «Αυγής», κάνοντας λόγο για «υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας εξόδου από το τούνελ της πανδημίας».

Συνεχίζοντας σε ίδιο ύφος, σημείωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι το τείχος ανοσίας και άρα το τέλος της πανδημίας, έρχονται όλο και πιο κοντά. Κι αυτό δεν αρέσει καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό κατασκευάζει fake news…».

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. για το δημοσίευμα της «Αυγής»

Όπως κυνικά ομολόγησε η κ. Αχτσιόγλου o ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία γιατί η «κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την αριστερά». Αυτή την κεντρική στρατηγική υπηρετούν συντονισμένα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύοντας διαρκώς την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα να αφήσει πίσω της την πανδημία. Ακριβώς σε αυτή τη λογική κινείται και το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής, κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα και προσαρμόζοντάς τα στην γκρίζα πραγματικότητα που προσπαθούν να διαμορφώσουν για τη χώρα υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει εμβολιάσει και με τις δύο δόσεις του εμβολίου πάνω από το 11% του πληθυσμού της, όντας στην 10η θέση στην ΕΕ και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης η χώρα μας με τις 1500 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν από αρχές Μαΐου εμβολιάζει πλέον πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα. Αυτό την κατατάσσει στη 10η θέση στην ΕΕ σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού. Εξάλλου η λέξη αξιοπιστία είναι άγνωστη για εκείνους που συντονισμένα χλεύαζαν και λοιδορούσαν την κυβέρνηση για τον στόχο των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών τον μήνα, όταν με τους ρυθμούς που κινούμαστε σήμερα ήδη τους ξεπερνάμε.

Μετά τον κ. Τσίπρα που χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς “ξεστοκάρισμα” και τον κ. Κόκκαλη που δήλωσε πως “δεν είναι σοβαρό να λέμε στους τουρίστες να έρθουν”, η Αυγή συνεχίζει σήμερα να υπηρετεί την κεντρική γραμμή της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας εξόδου από το τούνελ της πανδημίας. Με 2,5-3 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, η αλήθεια είναι ότι το τείχος ανοσίας και άρα το τέλος της πανδημίας, έρχονται όλο και πιο κοντά. Κι αυτό δεν αρέσει καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό κατασκευάζει fake news. Γιατί βλέπει ότι όσο σκληρά κι αν πολέμησε την εθνική προσπάθεια, τελικά χάνει την “ευκαιρία”.

Άμεση ήταν η απάντηση της «Αυγής», η οποία μεταξύ άλλων κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «επιδίδεται σε ένα παραλήρημα δια του οποίου εμπλέκει την εφημερίδα μας και την αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέδια υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για το τείχος ανοσίας».

Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι με βάση τα δεδομένα, «αμφισβητείται σοβαρά ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το τείχος ανοσιας είναι κοντά, καθώς και ότι το άνοιγμα του τουρισμού είναι ασφαλές».

Η ανακοίνωση – απάντηση της «Αυγής»

Αντί να απαντήσει στο σημερινό ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Αυγής, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα παραλήρημα δια του οποίου εμπλέκει την εφημερίδα μας και την αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέδια υπνόμευσης της εθνικής προσπάθειας για το τείχος ανοσίας.

Το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Αυγής επισημαίνει ότι τα όποια ποσοστά εμβολιασμου παρουσιάζει η χώρα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα εμβόλια διατίθενται σε οποίους θέλουν να τα κάνουν. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών ECDC, η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στον αριθμό εμβολιασμών σε σχέση με τα διαθέσιμα εμβόλια, καθώς και στο ποσοστό εμβολιασμού έστω και με μία δόση, ενώ υστερεί σημαντικά στον εμβολιασμό των κατηγοριών μεγάλης ηλικίας και ειδικά των ανθρώπων που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Με αυτά τα δεδομένα, αμφισβητείται σοβαρά ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το τείχος ανοσιας είναι κοντά, καθώς και ότι το άνοιγμα του τουρισμού είναι ασφαλές.

Ζητούμε συγνώμη αν χαλάμε τα αισιόδοξα αφηγήματα που πουλαει ο Κ. Μητσοτάκης στα διαγγέλματά του και δεν φταίμε εμείς αν η πρωθυπουργική αξιοπιστία έχει εξανεμιστεί μετά το ρεζιλίκι με τις πατέντες. Η Αυγή στηρίζει το ρεπορτάζ της σε συγκεκριμένα στοιχεία. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν είμαι αξιόπιστα ή οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα, ας βγει να το εξηγήσει. Τα περί χαιρεκακίας της αντιπολίτευσης, στην δική της πλάτη τα κουβαλάει και την δική της πολιτική ηθική εχουν στιγματίσει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here